Afval scheiden, geen kunst aan!
Jaarlijks maken we zo’n 450 kilo afval per persoon. Alhoewel, afval… Steeds vaker hebben we het over grondstoffen. In Nederland wordt zo’n 60% gescheiden ingeleverd. In Steenwijkerland ligt dat cijfer zelfs nog wat hoger. En dat is goed voor het milieu. Want wat we kunnen hergebruiken, hoeven we niet nieuw te maken. En dat spaart grondstoffen en energie. Toch zien we nog te vaak elektrische apparaten, drinkpakken of textiel in het restafval. Het kan dus nog beter. Daarom de komende maanden wat tips. Deze maand: textiel.
Textiel opknappen of toch weggooien?
Met textiel bedoelen we zowel goede, bruikbare als versleten kledingstukken, schoenen of linnengoed. Door een kapotte broek bijvoorbeeld eerst te repareren of op een andere manier opnieuw te gebruiken, zorgen we voor minder textiel afval.
Lever uw textiel in
Al uw textiel mag u inleveren bij de ondergrondse textielcontainers in onze gemeente. Goed herbruikbaar textiel, maar ook textiel dat niet meer op te knappen of opnieuw te gebruiken is. Er wordt meer ingezameld dan dat u misschien weet. Sokken, knuffels, ondergoed, handdoeken, gordijnen, sjaals riemen, petten en schoenen. Het mag allemaal in de textielcontainer. Gescheurd of versleten? Geen probleem, als het maar schoon is. Lever het textiel in een goed afgesloten, stevige plastic zak in. Dan kan er geen vocht bij komen. Schoenen kunt u per paar en samengebonden in de zak doen.
Hoe wordt het textiel gesorteerd?
Al het ingezamelde textiel wordt naar het sorteercentrum in Steenwijk gebracht. Elke dinsdag en vrijdag komt de vrachtwagen van ROVA het textiel brengen. Het wordt eerst opgeslagen in grote bakken, zodat het (eventueel) kan drogen. Daarna wordt het per bak gesorteerd op soort kleding, linnengoed en eventueel andere materialen. Zoals speelgoed en bruikbare grondstoffen (denk aan oud papier).
Ook de kwaliteit van het textiel wordt beoordeeld. Goede spullen worden apart gehouden voor de kringloopwinkels in Steenwijk en Vollenhove. Minder goede kledingstukken worden per kilo verkocht aan opkopers. En kapotte spijkerbroeken worden apart ingezameld voor recycling. Het gesorteerde textiel dat goed genoeg is voor de kringloopwinkels, wordt nog extra gecontroleerd op gaatjes, kapotte ritsen en missende knopen. Het sorteercentrum is daarnaast een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze worden begeleid en krijgen daarbij een mooie kans om werkervaring op te doen.
Weetjes
Altijd al willen weten hoeveel textiel er wordt ingezameld in de gemeente? In Steenwijkerland wordt jaarlijks 7,5 kilogram per inwoner aan textiel opgehaald.
Er komt iedere week ongeveer 8.000 kilogram textiel binnen bij het sorteercentrum!
Doet u ook mee?
Minder restafval. Betere grondstoffen. Dat is het doel. Dus, glas in de glasbak, PMD in de oranje container, GFT in de groene container, papier-en-karton wordt apart opgehaald, textiel in de textielcontainer. Doet u ook mee? Meer tips over afval scheiden vindt u op www.steenwijkerland.nl/afval