Buurttuin Van der Gootplantsoen feestelijk geopend

Van een idee, naar een prachtige buurttuin. In de zomer van 2022 nam een groepje buurtbewoners van het Van der Gootplantsoen uit Giethoorn contact op met de gemeente Steenwijkerland. De speeltuin tegenover hun huis was toe aan een opknapbeurt. Wethouder Bram Harmsma: ‘Initiatieven vanuit inwoners vinden we geweldig. We zijn met de buurtbewoners in gesprek gegaan om de mogelijkheden te verkennen. En besloten samen om van de speeltuin een buurttuin van te maken, een ontmoetingsplek voor de hele wijk. Een belangrijke voorwaarde was dat er voldoende enthousiasme vanuit de buurt moest zijn om hiermee aan de slag te gaan. En dat is zeker gelukt!’ Op zaterdag 14 oktober werd de nieuwe buurttuin feestelijk geopend.

Samen

De buurtbewoners gingen onder leiding van Annemarie Oost voortvarend aan de slag. Na gesprekken met de gemeente werd een enquête gehouden onder buurtbewoners. Wat wilde de buurt? Kinderen konden bijvoorbeeld aangeven wat voor speeltoestel ze graag wilden. Maar ook de volwassenen kwamen met ideeën om elkaar te ontmoeten en over de groene inrichting. Samen heeft de buurt ideeën bedacht, maar ook gezorgd voor de uitvoering. Met als resultaat een prachtige buurttuin waar het leuk spelen is én waar iedereen uit de wijk welkom is. Wethouder Bram Harmsma: ‘Een project zoals deze kost veel tijd en energie. Maar je ziet ook wat het oplevert als inwoners de handen ineenslaan en er echt voor gaan. Deze buurttuin is een geweldig voorbeeld voor onze gemeente en hopelijk inspirerend voor andere inwoners. Nogmaals grote complimenten voor de vrijwilligers die deze buurttuin mogelijk hebben gemaakt.’

Financiering

De gemeente Steenwijkerland heeft bijgedragen vanuit de regeling Inwonersinitiatieven. Maar ook organisaties zoals Wetland Wonen, Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Univé Buurtfonds, Groot Burgerweeshuis, Duurzaam Steenwijkerland maar ook in het dorp Supermarkt Plus ter Schure en ’t Gieters Belang werden aangeschreven. En met succes. Alle partijen deden mee. De totale investering bedraagt € 49.000,-. 

Opening buurttuin - geschaald

Opening buurttuin 2 - geschaald
Foto's van: Wilbert Bijzitter.