Gemeente Steenwijkerland ziet kansen voor nieuw museum en Bibliotheek in centrum Steenwijk

De gemeente Steenwijkerland werkt aan de beste locatie voor het nieuwe museum in Steenwijk. Eerder werd al bekend dat de Spijkervetstallen aan de Kalverstraat de gedroomde locatie is voor het museum. Het is een samenvoeging van drie bestaande musea: het Stadsmuseum Steenwijk, het Kermis- en Circusmuseum en het Hildo Krop Museum, met ruimte voor de Historische Vereniging Steenwijk e.o. en Galerie Steenwijk. Er is onderzocht of het mogelijk is de entree van dit nieuwe museum aan de Gasthuisstraat te realiseren. Wethouder Jongman: ‘Hierover zijn gesprekken gevoerd met de eigenaar van dit pand. De gemeente heeft de conclusie moeten trekken, dat dit helaas geen haalbare kaart is. Het was voor beide partijen een teleurstelling, omdat we er samen veel tijd en energie in hebben gestoken. Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten en kijken nu naar nieuwe kansen. De Bibliotheek speelt hierin een belangrijke rol.’

Koers Spijkervetstallen ongewijzigd

‘We koersen nog steeds op de locatie van de Spijkervetstallen voor het nieuwe museum. Dit is wat ons betreft écht de beste plek. We gaan dan ook door met de uitwerking van deze plannen. We willen een eigentijds museum, met een gevarieerde programmering over kunst en erfgoed. Dat in het gebied, met anderen, de verhalen zichtbaar en beleefbaar maakt. Een podium en partner voor inwoners, verenigingen en organisaties uit Steenwijkerland. Met wisselende presentaties en een belangrijke plek voor Hildo Krop als onderdeel van het verhaal van Steenwijk.’ vertelt de wethouder verder.  

Versterken en impuls geven

Wethouder Trijn Jongman: ‘De zoektocht van de Bibliotheek naar een nieuwe locatie geeft een frisse blik op ons museumproject. We denken graag in kansen en mogelijkheden om het centrum van Steenwijk nog verder te ontwikkelen. Een prominente plek voor het museum én de Bibliotheek lijkt een klassieke win-winsituatie.’ Een bibliotheek wordt steeds meer als de huiskamer van een stad gezien. Men kan er werken, leren, ontspannen en elkaar ontmoeten. Daarmee is een bibliotheek een belangrijke publieksfunctie voor een binnenstad. De beoogde locatie voor de Bibliotheek is de Markt, een centrale plek. De gemeente vindt het belangrijk dat er een goede invulling komt voor deze panden, die zo bepalend zijn voor het aanzicht van de Markt. 

Nieuw voorstel 

‘Met twee van dit soort publiekstrekkers midden in onze vestingstad, willen we een flinke impuls geven aan de binnenstad en inzetten op een cultureel en levendig aanbod voor inwoners, bezoekers en toeristen. Dit voorstel gaan we dan ook uitwerken voor de gemeenteraad. We presenteren dit voorstel in het voorjaar 2024.’ besluit wethouder Jongman.