Dag van de Geschiedenis: over vrouwen in Vollenhove e.o.

Hoe zag vrouwenkleding er door de eeuwen heen uit? Welke rol speelde Hilligje Winters tijdens de Tweede Wereldoorlog? En, wat is het verhaal achter de paarse schoentjes van freule Isabella Sloet van Oldruitenborgh? Belangstellenden kunnen het op zaterdag 19 oktober 2019 te weten komen tijdens de Dag van de Geschiedenis die het gemeentearchief Steenwijkerland in Vollenhove organiseert. Wethouder Trijn Jongman: ‘In onze geschiedenisboeken is de aandacht voor vrouwen heel bescheiden. En dat terwijl er genoeg bijzondere vrouwen geweest zijn. Op 19 oktober doen we daarover een boekje open. Op een leuke en laagdrempelige manier voor jong en oud.’ Het programma bestaat onder andere uit rondleidingen en grappige en indrukwekkende verhalen. In de tuinen van Marxveld is een kostuumshow. Op www.steenwijkerland.nl/dagvandegeschiedenis is het hele programma te vinden en kunnen belangstellenden zich aanmelden. De toegang is gratis.

De Dag van de Geschiedenis wordt georganiseerd tijdens de landelijke Maand van de Geschiedenis die dit jaar het thema zij/hij heeft. Het gemeentearchief Steenwijkerland besteedt op 19 oktober 2019 aandacht aan bijzondere vrouwen, zoals Hilligje Winters die tijdens de Tweede Wereldoorlog vele levens heeft gered. Josje Nieuwenhuys vertelt erover. Frouk Alice Weijs, bekend van haar komische columns in streektaal, vertelt op humoristische wijze hoe zij het gezinsleven in de 21e eeuw ervaart. In het Stadsmuseum Vollenhove is de tentoonstelling ‘Alles uit de kast’ te zien. Belangstellenden die zich aanmelden voor een rondleiding krijgen een toelichting en horen het verhaal achter de paarse schoentjes van freule Isabella Sloet van Oldruitenborgh. De toegang is gratis, maar zowel voor de rondleidingen als de verhalen geldt dat belangstellenden zich moeten aanmelden. Dat kan via www.steenwijkerland.nl/dagvandegeschiedenis

Kostuumshow

Op een prachtige locatie – de tuinen van Marxveld – vertelt Stichting Oud Oranje aan de hand van kleding over vrouwenemancipatie. Van rijgkorset tot broekpak. Een kostuumshow voor jong en oud. Aanmelden is niet nodig.