Nieuw: ondergrondse afvalcontainer voor bedrijfsafval in de binnenstad

In de Scholestraat in Steenwijk is sinds deze week een ondergrondse afvalcontainer voor bedrijfsafval in de binnenstad te vinden. Donderdag 15 september is deze container officieel in gebruik genomen door wethouder Bram Harmsma.

De ondergrondse afvalcontainer heeft een kantelsysteem waardoor er een mini-container op geleegd kan worden. Daardoor hoeven bedrijven, die vaak veel afval produceren, niet continu met afvalzakken te lopen. Ze verzamelen dit in een kleine container, die makkelijker op eigen terrein neergezet kan worden. Hierdoor verdwijnt de grote rolcontainer langzaam uit het straatbeeld. 
De Noord Nederlandse Reinigingsdienst (NNRD) is als afvalinzamelaar aangewezen voor deze proef. 

De ondergrondse perscontainer met kantelsysteem is geplaatst in de Scholestraat bij de andere ondergrondse containers voor particulieren. Als meer ondernemers aanhaken, komen ook op andere plaatsen in de binnenstad vergelijkbare ondergrondse afvalcontainers.
Wethouder Bram Harmsma: ‘Het is jammer om in onze mooie binnenstad tegen containers aan te kijken. Daarom deze pilot, die een mooie stap is om tot een fraaier straatbeeld te komen. Alle lof voor de ondernemers die mee doen.’ 
 
De ondergrondse container is niet alleen mooier voor de omgeving, hij kan bovendien meer afval aan. Harmsma: ‘Een oplossing die ook de ondernemer tijd bespaart en drukte op straat vermindert. En het voorkomt dat sommige ondernemers restafval verzamelen in (maxi)containers en deze permanent in de openbare ruimte laten staan.’ 

De ondergrondse perscontainer kan tot 5 keer zoveel afval opslaan als een gewone ondergrondse container. Een krachtige pers reduceert automatisch het afvalvolume in de container. Het afval is direct uit zicht. De innovatieve container met kantelsysteem is ontwikkeld door het bedrijf Sidcon.

Ondernemers krijgen een kleinere (mini)container die ze op hun eigen terrein neerzetten. De ondernemer rijdt deze naar de ondergrondse container. De minicontainer wordt door de ondergrondse container opgetild, gekanteld en dan geleegd. Hierdoor rijden er minder vuilniswagens om die rolcontainers te legen, wat daarmee ook nog eens de verkeersveiligheid en CO2-uitstoot bevordert. 

Ondernemers die zich willen aansluiten zijn welkom en kunnen contact opnemen met de NNRD, Ashwin van der Bie, e-mailadres: a.vanderbie@nnrd.nl
 

Ingebruikname ondergrondse afvalcontainer door wethouder Bram Harmsma
Wethouder Bram Harmsma nam de nieuwe ondergrondse afvalcontainer voor bedrijfsafval, die sinds deze week te vinden is aan de Scholestraat in Steenwijk, officieel in gebruik.