In september en oktober extra aandacht voor suïcidepreventie

Tijdens de Wereld Suïcide Preventie Week – van 4 tot en met 10 september – wordt stilgestaan bij suïcidepreventie. Wethouder Trijn Jongman: ‘Ook in onze gemeente willen we hiervoor extra aandacht vragen. Dat doen we in de maanden september en oktober met verschillende activiteiten. We vinden het belangrijk dat mensen die zich eenzaam voelen, zich geen raad weten met hun situatie, die om welke reden dan ook vastzitten of gedachten hebben aan zelfdoding weten dat ze er niet alleen voor staan. Er is een helpende hand. Dat vangnet kan een professional zijn, maar ook iemand uit de eigen omgeving kan een luisterend oor bieden. Het erover praten, je verhaal kunnen doen is ontzettend belangrijk.’ De aftrap van de activiteiten is op zaterdag 9 september in de Buze in Steenwijk met een optreden van de bekende ‘rappende psycholoog’ Daisy Veenstra.

In de maanden september en oktober zijn er diverse activiteiten om het gesprek aan te gaan, signalen te herkennen en mensen uit te nodigen hun verhaal te delen. Op zaterdag 9 september – tijdens Kopje Cultuur – treedt Daisy Veenstra om 14.00 uur in de Buze in Steenwijk op. Zij weet, als afgestudeerd psycholoog, met haar muziek en raps vele jongeren te bereiken over thema’s als eenzaamheid, onzekerheid en depressie. Ook de GGD en het Suïcide Preventie Centrum Steenwijkerland zijn daarbij aanwezig. 

Fototentoonstelling en lezing in bibliotheek 

Praten over zelfdoding is vaak moeilijk. Om het taboe te doorbreken reist GGD IJsselland met de fototentoonstelling ‘Zelfmoord? Praat erover!’ door de regio. Van 10 tot en met 20 oktober is deze tentoonstelling in de Bibliotheek Steenwijk te zien, aangevuld met een lezing van klinisch-psychologe Anneke Hol op 19 oktober. ‘Iedere dag sterven er vijf mensen in Nederland aan zelfdoding’, zegt Louwra van Leest, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Kop van Overijssel, Zwartewaterland en Staphorst. ‘Ook in onze gemeente komt zelfdoding voor. De Bibliotheek wil zich, gezien haar maatschappelijke positie, actief inzetten om de emotionele vangrails in de samenleving verder op te bouwen. Dat is precies de reden waarom wij dit onderwerp zorgvuldig en regelmatig onder de aandacht brengen.’

Kijk voor meer informatie en persoonlijk contact op: