Eigen verantwoordelijkheid nu groter dan ooit

Het kabinet heeft gisteren bekend gemaakt dat per 1 juni de coronamaatregelen worden versoepeld. Naar aanleiding van deze bekendmaking verwacht de gemeente Steenwijkerland dat het komende Hemelvaartweekend er behoorlijk veel mensen op stap gaan om te genieten van het mooie weer. Toch blijft de belangrijkste boodschap van de afgelopen weken nog steeds onverkort van kracht. Houd afstand en vermijd drukte.

Burgemeester Rob Bats: 'Het is natuurlijk een fantastisch gegeven dat de daling van de coronacijfers gestaag doorgaat en dat versoepeling van de coronamaatregelen mogelijk is. We mogen meer en meer en krijgen beetje bij beetje onze bewegingsvrijheid terug. Een mooie ontwikkeling voor onze inwoners en ondernemers en die we verdiend hebben zoals de premier aangeeft. We moeten laten zien dat we met deze vrijheid goed om kunnen gaan. Daarvoor ligt de verantwoordelijkheid bij ons als inwoner en ondernemer. Ik druk inwoners en bezoekers dan ook op het hart om de coronamaatregelen goed na te leven. En ondernemers vraag ik dringend om ervoor te zorgen dat ze de coronamaatregelen goed toepassen in hun winkels zoals supermarkten en bij hun bedrijven zoals het verhuren van bootjes.'
Daarbij geldt tot 1 juni dat er in een bootje niet meer dan twee personen plaats mogen nemen, uitgezonderd een gezin dat uit meerdere personen kan bestaan.

Maatregelen Giethoorn tijdens Hemelvaartsdag

Het Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) verwacht tijdens Hemelvaartsdag dat Giethoorn flink bezocht gaat worden. Nu al is bekend dat vrijwel alle bootjes zijn verhuurd. Daarom is door het GBT, na overleg met inwoners en ondernemers, besloten om voor Hemelvaartsdag de volgende maatregelen voor Giethoorn in te stellen.
Vanaf 11.00 tot 17.00 uur wordt een invaarverbod voor het gedeelte van de gracht in Giethoorn tussen Paal 5 en Paal 1 ingesteld. Dit invaarverbod geldt voor alle vaartuigen, behalve verhuurboten, boten van aanwonenden en beroepsvaart.
Gastheren worden ingezet bij het openbare parkeerterrein nabij de supermarkt/Kulturhus om het parkeren te reguleren en de drukte in de gaten te houden. Daarnaast wordt het openbare toilet nabij het Kulturhus opengesteld.

Rob Bats: 'Voor ons is Hemelvaartsdag als het ware een testcase om na te kunnen gaan hoe de drukte in Giethoorn zich ontwikkelt. Ook kunnen we zien of bezoekers de coronamaatregelen naleven en hoe ondernemers de coronamaatregelen toepassen. Maar eerlijk gezegd heb ik er alle vertrouwen in dat dit goed komt.'