Eilandje Bovenwijde mag ’s nachts niet bezocht worden

Het college van B&W heeft besloten om het eilandje Bovenwijde nabij Giethoorn officieel na zonsondergang en voor zonsopkomst af te sluiten. Dit houdt in dat het eilandje ’s nachts niet bezocht mag worden. Door middel van een bord wordt dit kenbaar gemaakt.

Locoburgemeester Tiny Bijl: 'De laatste tijd krijgen de politie en gemeente opvallend veel meldingen van nachtelijke overlast op het eilandje. Die meldingen variëren van geluidsoverlast door harde muziek, het stoken van kampvuren tot en met vervuiling door allerlei afval. Ik noem het opvallend omdat al een aantal jaren gedoogd wordt dat het eilandje ook na zonsondergang bezocht mag worden. Dit heeft nooit tot grote problemen geleid. Wellicht is de combinatie coronacrisis met het mooie weer er de oorzaak van dat de overlast nu zichtbaar en hoorbaar erger wordt'.

Het eilandje Bovenwijde heeft de functie van een zwemeilandje. Met een bootje kan daar overdag aangelegd worden en er kan gezwommen worden.

'We hebben besloten om officieel paal en perk te stellen aan het nachtelijk gebruik van het eilandje Bovenwijde. De overlast wordt te groot. Daarnaast komt de veiligheid van de aanwezige mensen door de kampvuren en het feestgedrag (het niet houden aan de 1,5 meter) in het gedrang. Vanaf vrijdag 21 augustus staat er op het zwemeilandje een bord met de tekst Verboden toegang na zonsondergang en voor zonsopkomst. We zullen hier dan ook regelmatig op controleren en handhaven' aldus Tiny Bijl.