Noodkinderopvang in Steenwijkerland goed geregeld

De noodkinderopvang die geregeld moest worden in de periode dat de scholen en kinderopvanglocaties vanwege de coronamaatregelen gesloten waren, was in Steenwijkerland prima geregeld. Tot die conclusie komt de gemeente Steenwijkerland. Wethouder Trijn Jongman: ‘Als samenwerkende partijen hebben we elkaar snel gevonden en heldere afspraken kunnen maken om dit op een goede manier te organiseren. Daarbij moest er ook tussendoor veel geschakeld worden omdat regels werden aangepast of uitgebreid. Die flexibiliteit was een grote kracht. Echt een dikke pluim voor alle 75 scholen en kinderopvangorganisaties die de afgelopen periode op piekdagen meer dan 400 kinderen hebben opgevangen.’ Om die woorden kracht bij te zetten reikte wethouder Trijn Jongman op maandag 15 juni persoonlijk een presentje uit aan Speel@home, locatie Watervilla in Steenwijk, een van de locaties voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang. Ook de overige scholen en kinderopvanglocaties kregen de blijk van waardering.

De afgelopen periode was de gemeente verantwoordelijk voor het organiseren van noodopvang voor kinderen van ouders die in cruciale beroepen werken. Later werd deze opvang uitgebreid voor kinderen uit gezinnen die door de coronamaatregelen dusdanig ontregeld waren, dat er sprake kon zijn van een onveilige thuissituatie. Wethouder Trijn Jongman: ‘Een taak die we met elkaar zorgvuldig hebben opgepakt. Hoe fijn is het dan om te constateren dat we in Steenwijkerland over een prima netwerk beschikken. Wat dat betreft hebben we vorig jaar met het samenwerkingsverband Samen voor Ryan een geweldige solide basis neergelegd. Ik ben daar echt super blij mee, want mede daardoor konden we elkaar snel vinden.’  

Naast de opvang bij scholen en kinderopvangorganisaties voor overdag, werd de 24-uurs noodopvang bij Jabadoe in Steenwijk ingericht. Die locatie was ook beschikbaar voor kinderen uit Zwartewaterland. Nu de scholen, kinderopvang en buitenschoolse opvang vanaf 8 juni weer zijn begonnen, is alleen nog noodopvang voor kinderen van ouders met een beroep in de zorg nodig.