Verruiming noodverordening campings en recreatieparken

Houd 1,5 meter afstand, was vaker je handen en blijf zoveel mogelijk thuis. Dit blijven de belangrijkste maatregelen die iedereen zelf kan nemen om het coronavirus onder controle te krijgen. Maar als de zon schijnt willen veel mensen er graag op uit met de tent, camper of caravan. In Veiligheidsregio IJsselland, waar Steenwijkerland deel van uitmaakt, hebben we veel campings en recreatieparken. Ze zijn niet gesloten, maar hebben wel te maken met beperkingen vanwege een regionale noodverordening. Voor recreatie en toerisme houdt dit kortweg in dat de campings en recreatieparken wel open zijn, maar dat gasten geen gebruik mogen maken van de toiletgebouwen, doucheruimtes en spoelbakken: de zogenoemde ‘gedeelde sanitaire voorzieningen’. Deze zijn gesloten. De maatregel is noodzakelijk om recreanten te beschermen en besmetting te voorkomen.

Soepelere regels voor stortplaatsen chemisch toilet

Een vakantiehuisje huren, met de camper of de caravan op pad blijft in deze coronatijd mogelijk, mits het gaat om huishoudens: personen die wonen in één huis. Ook een voorwaarde is dat er in het huisje, de camper of in de caravan een eigen badkamer/douche en toilet aanwezig is. Chemische toiletten mogen met ingang van vrijdag 24 april weer op de stortplaats van het recreatieterrein worden geleegd. Ook stortplaatsen die ondergebracht zijn in een gedeelde sanitaire voorziening mogen worden gebruikt onder de strikte voorwaarde dat alle andere sanitaire voorzieningen gesloten blijven.

Groepsaccommodaties mogen ook alleen worden verhuurd aan mensen die samen een huishouden vormen. Kamperen met een tent wordt sterk afgeraden, tenzij de kampeerders volledig zelfverzorgend zijn en daardoor niet aangewezen op de gedeelde sanitaire voorzieningen voor onder andere douchen, tandenpoetsen, (af)wassen en toiletgebruik.

De noodverordening staat op de website van Veiligheidsregio IJsselland. Deze wordt op dinsdag 28 april 2020 aangepast aan de nieuwe situatie. Op de website van Veiligheidsregio IJsselland vindt u ook een veelgestelde vragen- en antwoordenlijst over recreatie en toerisme.
 

Bron: Veiligheidsregio IJsselland