Dienstverlening

Is de gemeente open?

Ja, het gemeentehuis is tijdens openingstijden gewoon open. Wel moet u een afspraak maken als u aan onze balies geholpen wilt worden. We vragen u om een mondkapje te dragen als u naar het gemeentehuis komt. Dat is niet verplicht, maar we stellen het wel op prijs als u dit advies volgt. Voor bezoekers die nog geen mondkapje hebben, ligt een exemplaar bij de ingang van het gemeentehuis. Wilt u een vergunning aanvragen (zoals een evenementenvergunning of een vergunning om te bouwen)? Neem dan telefonisch contact met ons op via het nummer 14 0521. Wilt u geboorteaangifte doen? In deze tijd hoeft u hiervoor niet langs te komen. U kunt dit ook telefonisch doen via het nummer 14 0521. Voor het ophalen van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs moet u ook een afspraak maken. U kunt via de gemeentelijke website digitaal een afspraak maken. Daarnaast vragen we u om zoveel mogelijk online of telefonisch contact met ons op te nemen. Veel producten kunt u via onze website aanvragen. Ook wij werken in kleinere teams en waar mogelijk thuis. Heeft u een afspraak bij de gemeente? Als u hoest, verkouden bent en/of koorts heeft, vragen wij u een nieuwe afspraak te maken op het moment dat u weer klachtenvrij bent. Dit ter bescherming van bezoekers en medewerkers in het gemeentehuis.

Rijbewijzen zeven maanden langer geldig

Door de maatregelen tegen het coronavirus kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Daarom heeft de Europese Commissie besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen die in de periode vanaf 1 februari tot en met 31 augustus 2020 verlopen, met 7 maanden te verlengen. Die 7 maanden gaan in vanaf de dag dat het rijbewijs verloopt. Meer informatie en de voorwaarden vindt u op de website van de Rijksoverheid en de website van het CBR.

Kan ik terecht in de studieruimte van het gemeentearchief?

Ja, onze studieruimte is weer open voor bezoek op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 16.00 uur. Bezoeken kan alleen op afspraak! U kunt een afspraak maken door te bellen via 14 0521 en te vragen naar een medewerker van het gemeentearchief, of door een e-mail te sturen naar gemeentearchief@steenwijkerland.nl Wij kunnen in verband met de beperkte ruimte maximaal 2 personen afkomstig uit hetzelfde huishouden ontvangen. Kom daarom nooit met meer personen dan u heeft afgesproken.

Bereid uw bezoek zo goed mogelijk voor. Wij vragen u om vooraf door te geven welke stukken u wilt inzien. U kunt de inventarissen via onze website raadplegen om te bekijken welke stukken u wilt inzien. Heeft u vragen over het zoeken naar archiefstukken in onze inventarissen? Neem dan gerust contact met ons op.

Kijk voor meer informatie ook op de pagina 'Bezoek het archief'.

Is de Sociaal Ombudsvrouw bereikbaar?

Ja, u kunt ook in deze tijd van het coronavirus terecht bij de Sociaal Ombudsvrouw van de gemeente als het gaat over zorg en ondersteuning bij wonen, leven en werken. Op werkdagen is de Sociaal Ombudsvrouw bereikbaar via telefoonnummer 06 – 538 00 811 en sociaalombudsvrouw@steenwijkerland.nl

Wordt het afval opgehaald?

Ja, het afval wordt gewoon opgehaald. Kijk voor meer informatie op de website van ROVA.

Extra maatregelen bij ROVA Milieubrengstation Steenwijk

Het milieubrengstation van ROVA in Steenwijk is geopend volgens reguliere openingstijden. Wel zijn om de kans op verspreiding van het coronavirus te beperken extra maatregelen getroffen.

Houd bij uw bezoek rekening met de volgende hygiëne- en veiligheidsmaatregelen:

  • Er worden alleen pin-betalingen geaccepteerd.
  • De medewerkers houden 1,5 meter afstand.
  • Voor voldoende afstand op het terrein wordt een beperkt aantal voertuigen tegelijkertijd toegelaten.
  • Bij uitladen van spullen mag maximaal 1 persoon de auto verlaten.
  • De medewerkers van ROVA assisteren niet bij het uitladen.
  • Stel het bezoek uit bij gezondheidsklachten.

Voorkom oplopende wachtrijen:

  • Beperk uw bezoek.
  • Spaar uw spullen op en kom alleen met grotere hoeveelheden in 1 keer.
     

Corona-afval? Bij het restafval!

Heeft u als beschermingsmiddel wegwerphandschoenen en/of mondkapjes gebruikt? U kunt ze kwijt bij het restafval.

Meer informatie hierover vindt u op www.nederlandschoon.nl