Informatie over zorg

Wat betekenen de landelijke maatregelen rondom het coronavirus voor de zorg die u als inwoner krijgt? Of voor u als zorgaanbieder? Heeft u hulp nodig, bijvoorbeeld bij boodschappen of eenzaamheid? Op deze pagina leest u waar u terecht kunt voor meer informatie.

Noodkinderopvang

Per 15 december 2020 zijn de kinderopvanglocaties en de scholen voor basis- en voortgezet onderwijs gesloten totdat het kabinet anders heeft besloten. De mogelijkheden voor opvang zijn anders dan in het voorjaar van 2020. Kinderopvangorganisaties en basisscholen bieden noodopvang aan voor:

  • kinderen van wie één of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep;
  • kinderen voor wie vanwege bijzondere problematiek of een moeilijke thuissituatie maatwerk nodig is.

Lees meer over noodkinderopvang.
 

Informatie over persoonsgebonden budget (pgb)

Ondersteuning vanuit een pgb is zoveel mogelijk doorgegaan, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM en de GGD. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in de coronatijd een aantal tijdelijke maatregelen genomen. Een van deze maatregelen is dat u uw zorgverlener kunt doorbetalen. Ook als u deze zorg door de coronamaatregelen niet heeft gehad. Als het goed is heeft u, in het geval u in de periode 1 maart t/m 1 juli 2020 door de coronamaatregelen geen zorg heeft gehad, bijgehouden welke zorg u niet heeft gehad maar wel heeft betaald. In januari 2021 zullen we aan u doorgeven wat er met het bijgehouden formulier moet gebeuren.

Antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus en pgb vindt u op de website van de Rijksoverheid.
 

Zorg (Wmo) voor inwoners

Heeft u zorg of ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Zorgaanbieders zorgen ervoor dat de ondersteuning die u krijgt zoveel mogelijk doorgaat. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Deze vragen proberen we zoveel mogelijk te beantwoorden met een veelgestelde vragen- en antwoordenlijst.

Heeft u vragen? Juist in deze tijd staan onze medewerkers en samenwerkingspartners voor u klaar. Met veel vragen kunt u terecht bij Sociaal Werk De Kop. U kunt contact met hen opnemen via telefoonnummer 0521 - 74 50 80 en e-mail info@sociaalwerkdekop.nl Of kijk op de website www.sociaalwerkdekop.nl


Zorgaanbieders Wmo

Levert u zorg of ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? En heeft u vragen over wat de maatregelen tegen het coronavirus betekenen voor u als zorgaanbieder? Op de pagina informatie voor zorgaanbieders Wmo vindt u antwoorden op veelgestelde vragen.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw accountmanager zorg via de mail inkoopwmo@steenwijkerland.nl of telefoonnummer 14 0521.
 

Zorgaanbieders jeugd

Zorgaanbieders jeugd kunnen voor informatie over de maatregelen tegen het coronavirus terecht op de website van het Regionaal Serviceteam Jeugd IJsselland www.rsj-ijsselland.nl/coronavirus
 

Informatie voor mantelzorgers

Heeft u als mantelzorger de zorg voor een langdurig zieke partner, ouder, kind of vriend? En heeft u vragen over wat de maatregelen tegen het coronavirus voor u betekenen? U kunt hiervoor terecht bij Sociaal Werk De Kop, telefoonnummer 0521 - 74 50 80, e-mail info@sociaalwerkdekop.nl
Ook kunt u contact opnemen met MantelzorgNL. Dit kan via telefoonnummer 030 - 760 60 55 of e-mail mantelzorglijn@mantelzorg.nl Op de website van MantelzorgNL vindt u ook een veelgestelde vragen- en antwoordenlijst over mantelzorg.
 

Informatie voor ouders

Deze tijd is niet makkelijk voor gezinnen. Misschien werkt u vanuit huis. Misschien heeft u door de coronacrisis minder of geen werk. Of heeft u zorgen over de gezondheid van uw familie of vrienden. Dan is het goed om te weten dat er hulp beschikbaar is. Op de pagina informatie voor ouders leest u wat u kunt doen.

Met veel vragen kunt u terecht bij Sociaal Werk De Kop. Meer informatie vindt u ook in de folder voor ouders met kinderen (pdf, 371 KB) van Sociaal Werk De Kop.
 

Nieuws en meer informatie

Nieuwsberichten van Steenwijkerland rondom het coronavirus kunt u vinden op de pagina Coronavirus / Gemeente.

Meer informatie over de gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus en allerlei vormen van zorg vindt u op de website van de Rijksoverheid.
 

Zie ook

Informatie voor ondernemers


Klik op de infographic om deze te downloaden (pdf, 527 KB).