Nieuws en informatie voor ondernemers

Op deze pagina leest u het nieuws uit de regio en informatie van brancheorganisaties en landelijke organisaties.


Nieuwsberichten van Steenwijkerland rondom het coronavirus kunt u vinden op de pagina Coronavirus / Gemeente.

Ondernemers kunnen op de website van de RVO (Rijksdienst voor ondernemers) informatie vinden speciaal voor ondernemers.
 

Lockdown om contacten tot een minimum te beperken

Tot en met ten minste 20 april 2021 geldt er in Nederland een lockdown. Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino’s en sauna’s, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels zijn dicht. Daarmee probeert het kabinet de contacten zo veel mogelijk te beperken.

Winkelen op afspraak

Hieronder staan de regels over het winkelen op afspraak. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

  1. Laat bezoekers telefonisch of online een afspraak maken
  2. Ontvang maximaal 1 klant per 25 m2 winkeloppervlak.
  3. Een tijdslot reserveren is voor minimaal 10 minuten. Klanten kunnen wel eerder het pand verlaten als ze hun aankoop hebben afgerond.
  4. Er morgen in elk geval 2 klanten per verdieping worden ontvangen. Ongeacht de grootte van de winkel.
  5. Er mogen maximaal 50 klanten tegelijk in de winkel zijn

Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de mondkapjesplicht, 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten.
Met name voor de kleinere winkels biedt dit mogelijk enige uitkomst. Ook blijft het mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij een winkel. Bezorgen blijft mogelijk.
Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer sturen de Tweede Kamer een afschrift van de brief aan de (koepel)branches van de detailhandel en de voorzitters van VNO-NCW en MKB NL over de aanscherping van de uitzonderingen voor winkelopening.

winkelen-op-afspraak

klik op de afbeelding om deze te downloaden (pdf, 199KB)

Contactberoepen

Mensen met contactberoepen, zoals kappers en masseurs, mogen vanaf 3 maart hun beroep weer uitoefenen. Reserveren is verplicht, en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden.

De verruiming geldt ook voor rij-instructeurs. Dit betekent dat mensen vanaf 3 maart weer rijles kunnen volgen en iedereen het praktijkexamen kan doen. Beroepsmatige leerlingen kunnen ook weer theorie-examen doen, voor de niet-beroepsmatige leerlingen wordt nog uitgewerkt hoe dit ook zo snel mogelijk weer op een veilige manier mogelijk kan worden gemaakt.  

Verder gelden natuurlijk de hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. Bekijk de regels voor contactberoepen.

Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.

Recreatief verhuren van boten

De temperaturen lopen op, de zon schijnt. Dat betekent drukte op het water en veel vraag naar het huren van een boot. Een rondvaartboot of het varen met een pleziervaartuig zoals een sloep of tender wordt als recreatief vervoer aangemerkt. Het gebruik en de verhuur van deze vaartuigen is toegestaan, maar er gelden regels. De regels rondom het verhuren van recreatievaartuigen hebben we voor u op een rijtje gezet. Lees meer hierover in deze brief (pdf 223 KB).

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen voor ondernemers en bedrijven door de coronamaatregelen.

 

Informatie uit de regio

Veiligheidsregio IJsselland

Noodverordening

In onze regio geldt de noodverordening van de Veiligheidsregio IJsselland. De noodverordening kunt u vinden op www.vrijsselland.nl/coronavirus

Vragen en antwoorden over coronavirus

Op de website van Veiligheidsregio IJsselland leest u de vragen en antwoorden over de maatregelen in regio IJsselland.

Heeft u een vraag over de coronamaatregelen en staat het antwoord niet op de site van de Veiligheidsregio IJsselland? Kijk op de website van Rijksoverheid  of bel met het regionale informatienummer 088-119 77 77 (bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 16.00 uur). 

Business Club Steenwijkerland (BCS)

Collegiaal uitlenen van personeel en delen van kennis

Het collegiaal uitlenen van personeel zorgt direct voor financiële verlichting. Daarnaast is het voor een ondernemer ook een hele zorg minder als zijn werknemers tijdelijk ergens anders ‘ goed terechtkomen’. Daarnaast is in onze ondernemersnetwerken veel kennis aanwezig, die bij de ondernemers die het hard nodig hebben niet direct voor handen is. Wij willen deze kennis(sen) met elkaar in verbinding brengen, zodat ondernemers perspectief geboden kan worden. Kijk hiervoor op de gezamenlijke pagina sameninnood.nl

Weekjournaal BCS

10e editie BCS journaal

9e editie BCS journaal

8e editie BCS journaal

7e editie BCS journaal

6e editie BCS journaal

5e editie BCS journaal

4e editie BCS journaal

3e editie BCS journaal

2e editie BCS journaal

1e editie BCS journaal

Marketing Oost

Coördinatiepunt Corona. Wat kan of mag er wel en wat niet? We kunnen ons voorstellen dat vooral de horeca ondernemers en cultuursector vragen hebben of inspiratie kunnen gebruiken. Neem gerust contact met hun adviseurs op voor duidelijkheid, tips of kijk in ons dossier waar alles overzichtelijk is bijgehouden. marketingoost.nl/corona of 038-4216798

Steenwijkerland heeft aansluiting gezocht bij de Taskforce VrijeTijdsEconomie (taskforce VTE). Hierin werkt de provincie Overijssel samen met Gastvrij Overijssel, MarketingOost en gemeenten aan een hersteloffensief voor de toeristische en recreatieve sector. Kijk voor meer informatie op www.marketingoost.nl

Regio Zwolle

Regio Zwolle wijst ondernemers de weg in landelijke, regionale en lokale hulpvoorzieningen. Regio Zwolle Brigade is mede door ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland Regio Zwolle opgezet om ondernemers te helpen.

Kennispoort Regio Zwolle

Het team van Kennispoort Regio Zwolle staat klaar voor ondernemers om kosteloos te klankborden en ondersteuning te bieden tijdens de coronacrisis. Bent u op zoek naar iemand waarmee je kunt sparren of overleggen? De adviseurs zijn bereikbaar via 038 202 2020. Of stuur hen een e-mail met uw vraag naar info@kennispoortregiozwolle.nl.

Provincie Overijssel

Op de website van de provincie Overijssel vindt u informatie voor ondernemers over het coronavirus.

Ondernemers kunnen bij de provincie Overijssel subsidie aanvragen voor hulp bij het opstellen van een aanvraag voor één van de volgende steunmaatregelen of verruimde maatregelen van het Rijk: BMKB-C, GO-C, COL of KKC.
 

Hulp voor collectieve winkelgebieden

De Stadsbeweging van provincie Overijssel biedt een spreekuur en helpdesk aan voor collectieve winkelgebieden in Overijssel. Tijdens het spreekuur krijgen ondernemers praktische tips en adviezen om hun (gezamenlijke) online kanalen beter te benutten. Het spreekuur is niet bedoeld voor individuele vragen.

Ondernemersklankbord

Het Ondernemersklankbord (OKB) geeft (tijdelijk) gratis advies aan ondernemers. De adviseurs zijn oud-ondernemers met veel kennis en jarenlange ervaring die u vrijwillig bijstaan in een klankbordtraject.

 

Informatie van brancheorganisaties

HISWA-RECRON

Informatie over de maatregelen rondom het coronavirus vindt u op de website van HiSWA-RECRON. Leden van HISWA-RECRON kunnen ook contact opnemen met de helpdesk.

Koninklijke Horeca Nederland

Informatie over het coronavirus vindt u op de website van Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

LTO Noord

LTO Noord heeft een dossier gemaakt met informatie rondom de coronacrisis. Lees meer hierover op de website van LTO Noord

INretail

Bent u een non-food retailer en wilt u weten wat de maatregelen rondom het coronavirus betekenen voor uw winkel? Op de website van INretail vindt u meer informatie.

Techniek Nederland

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor installateurs en technisch retailers? Techniek Nederland informeert u hierover.

Bouwend Nederland

Veelgestelde vragen en praktische informatie over het werken tijdens de coronacrisis voor bouw- en infrabedrijven staat op de website van Bouwend Nederland.

Koninklijke Metaalunie

Heeft u een midden- of kleinbedrijf (MKB) in de metaal en heeft u vragen over wat de maatregelen tegen het coronavirus betekenen voor uw bedrijf? Kijk dan op de website van Koninklijke Metaalunie

 

Informatie van landelijke organisaties

Kamer van Koophandel (KVK)

KVK Coronaloket

Voor al uw ondernemersvragen kunt u terecht bij het KVK Coronaloket U kunt het loket bereiken op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer 0800 - 2117.

KVK Corona Regelingencheck

Controleer via de KVK Corona Regelingencheck zelf eenvoudig voor welke regelingen u in aanmerking komt.

KVK Zwaar weer routewijzer

Zijn de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB) en andere regelingen uit het steunpakket voor u niet meer voldoende om het vol te houden en is uw bedrijf in zwaar weer beland? KVK biedt u een helpende hand in de vorm van advies. Via de KVK Zwaar weer routewijzer ontdekt u welke stappen u kunt zetten om een oplossing voor uw financiële problemen te vinden.

MKB-Nederland en VNO-NCW

Coronacalculator

Bereken via de coronacalculator hoe corona-regelingen uw onderneming kunnen helpen. De tool is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Protocollen voor branches/sectoren

In het infoblad van MKB-Nederland en VNO-NCW vindt u informatie over protocollen die branches/sectoren kunnen of moeten opstellen. Protocollen geven richting aan het veilig werken in bedrijven tijdens deze coronatijd.
Op www.mijncoronaprotocol.nl kunt u bekijken welke protocollen voor uw bedrijf van toepassing zijn.

Informatie over coronavirus

Op de website van MKB-Nederland vindt u informatie over het coronavirus.

Rijksoverheid - informatie voor werkgevers

Antwoorden op veelgestelde vragen over coronavirus voor werkgevers vindt u op de website van de Rijksoverheid.

NLWerktDoor

NLWerktDoor wil bedrijven helpen door vraag en aanbod te verbinden op het gebied van personeel, diensten en materieel. En ook om nieuwe business-to-business-kansen te benutten. Samen innovatieve oplossingen bedenken, als bedrijven en in sectoren, om te kunnen blijven ondernemen.

 

Zie ook

 

Ondernemers bedankt!

Ondernemers bedankt!
Klik op de afbeelding om deze te downloaden (857 KB).