We hebben in 2018 te maken met een uitbundige zomer. De zon schijnt volop en de temperaturen zijn hoog. De aanhoudende droogte en het warme weer betekenen wel dat we extra alert moeten zijn. Niet alleen voor onze eigen gezondheid en die van dieren, maar ook als het om onze natuur gaat. Op deze pagina vindt u daarover tips én links naar websites die u meer informatie kunnen geven.

Belangrijkste tips

  • Let extra op mensen in uw omgeving die gevoelig zijn voor hitte (chronisch zieken, mensen met overgewicht, ouderen en heel jonge kinderen); geef ze extra zorg.
  • Drink voldoende vocht (liefst water). Drink ook als u geen dorst hebt. Door zweten verlies je ongemerkt veel vocht. Minder toiletbezoek en urine die donker van kleur is, zijn een indicatie dat u te weinig drinkt. Drink vooral water, thee, bouillon of vruchtensap en vermijd alcohol.
  • Blijf uit de zon, draag dunne, beschermende kleding of zorg dat u zich goed (en vaak) insmeert met een zonnebrandcrème.
  • Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken. Blijf ventileren en lucht alleen als het buiten koeler is dan binnen ( 's ochtends, ’s avonds en ‘s nachts).
  • Doe het rustig aan, vooral in de middag.
  • Zorg voor het welzijn van uw huisdieren.

Let extra op bij evenementen

Evenementen die in de natuur plaatsvinden vragen op dit moment extra aandacht. Organiseert u een evenement? Bekijk dan de infosheets ‘Hittetips bij evenementen’ en 'Extreem warme weeromstandigheden bij evenementen'. Gaat u zelf naar een evenement? Lees dan hier de algemene tips.

Zwem alleen in veilig water

Met het warme weer is het heerlijk om een frisse duik te nemen. Door de warmte neemt de kwaliteit van het water in zwemplassen echter af. Lees hier wat u kunt doen om het risico op gezondheidsklachten te verkleinen. Zwem daarnaast op aangewezen plaatsen waar de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd. Deze locaties zijn te vinden op www.zwemwater.nl.

Wees zuinig met water

Vanwege de aanhoudende droogte is er vanaf 2 augustus 2018 in heel Nederland sprake van een watertekort. Het tekort treft de onder meer de landbouw, de scheepvaart en de industrie. De voorspelling is dat het droge weer ook de komende weken aanhoudt waardoor mogelijk nieuw maatregelen volgen om het water goed te verdelen.

Wees zuinig! Laat dat autowassen maar even zitten. De tuin sproeien is op dit moment ook niet handig. We moeten nu heel zuinig omspringen met water. Niet alleen met het drinkwater, maar ook met het grondwater en oppervlaktewater. De drinkwatervraag is op dit moment 40% hoger dan normaal, ondanks de vakantie. Twente en de Achterhoek zijn de droogste gebieden van Nederland. Gebruik het water dus alleen voor het hoognodige. Maar vergeet de persoonlijke hygiëne niet! Als we nu slim met water omspringen voorkomen we dat er straks strengere maatregelen moeten komen. Deze oproep doen waterbeheerders, Vitens, de waterschappen en provincie Overijssel.

Stookverbod

Door de droogte en het warme weer is ook de natuur kwetsbaar. Daarom geldt in de hele gemeente een stookverbod. Ook van verleende ontheffingen voor het verbranden van snoei- en tuinafval en riet- en maaiafval mag voorlopig geen gebruik worden gemaakt. Op die manier hopen we te voorkomen dat er brand ontstaat. Wat vragen we van u:

  • Geen open vuur in de open lucht (kampvuren, vuurkorven, barbecue, fakkels enz.).
  • Niet roken in bossen en natuurgebied.
  • Geen brandende of smeulende voorwerpen laten vallen, wegwerpen of laten liggen.
  • Parkeer uw auto niet in de berm; een hete uitlaat kan een natuurbrand veroorzaken

Meer informatie