Lezingen Kunst in de openbare ruimte

De Commissie Beeldende Kunst Steenwijkerland (CBK) organiseert in samenwerking met Rabo Theater de Meenthe 5 lezingen over Kunst in de openbare ruimte. Beeldend kunstenaar Maarten de Reus, bekend van zijn grote ruimtelijke werken, is op 28 oktober de volgende spreker.

Beeldend kunstenaar Maarten de Reus, bekend van zijn grote ruimtelijke werken, is op 28 oktober de volgende spreker in de lezingenserie Kunst in de openbare ruimte. Hij zal 2 panorama's schetsen. De eerste is een blik op de ontstaansgeschiedenis van het monumentale beeld 'Kooi Met Geen Poema Er In' Het beeld ontving vele prijzen en is vorig jaar gekozen tot een van de 100 sleutelwerken in de openbare ruimte van de afgelopen 75 jaar. Het tweede deel van de lezing bestaat uit de presentatie van de 'Panorama of Horrors', een cartografie over wat er allemaal mis kan gaan als je iets probeert te creëren.

Maarten de Reus (1961) groeide op in Steenwijk, in de wijk de Torenlanden, en heeft de bouw van de Meenthe met zijn kinderogen gestalte zien krijgen. Hij studeerde in de jaren ‘80 aan de kunstacademie in Arnhem, en vestigde zijn praktijk later in Rotterdam, Londen en Amsterdam. Aanvankelijk maakte hij werken die geëxposeerd werden in galeries. Het Stedelijk Museum van Amsterdam nam in deze periode zijn werk op in de stadscollectie. Gaandeweg raakte Maarten de Reus steeds meer geïnteresseerd in de ruimtelijke werking van zijn kunst, hoe een beeld de omgeving onder spanning zet.

Om ruimtelijkheid te laten spreken moet je in forse maten werken. De galeries werden te klein, en de openbare ruimte was een geschikte omgeving om de steeds kloeker wordende beelden in te laten gedijen. Precies in deze periode kwam ook de computer op als hulpmiddel bij het bereken van abstracte vormen. In de loop der tijd werden de beelden groter en complexer, zozeer dat nieuwe software steeds nodig was om de vormen te kunnen berekenen.

In zijn huidige praktijk speelt de 'genius loci' een belangrijke rol: de vraag 'wat wil de plek' is even relevant als 'wat wil de kunstenaar'. Zo ontstaat een spel tussen de plek, de eerste handmatige modellen en schetsten, de computer met zijn rekenkracht en uiteindelijk de praktische expertise van uitvoerende bedrijven in het realiseren van de grote, ruimtelijke beelden.

Meer informatie over zijn werk is te vinden op www.maartendereus.nl

Meer lezingen

Later dit jaar en begin volgend jaar geven 3 andere gerenommeerde kunstenaars een lezing. Zij werken allemaal zowel nationaal als internationaal en hebben een lange staat van dienst. Het gaat om Giny Vos (25 november 2020), Bruno Doedens (27 januari 2021) en Marijke de Goeij (24 februari 2021).

Kunst doet ertoe

'Zeker in deze warrige coronatijd wordt duidelijk hoezeer kunst in al zijn geledingen ertoe doet. We kunnen eenvoudig niet zonder. Het is geen luxe, de culturele en creatieve sector is van levensbelang in een samenleving. Deze serie laat zien waar beeldend kunstenaars toe in staat zijn en wat dat aan schoonheid oplevert. Dat biedt hopelijk veel mensen troost of houvast', aldus Niko van der Klugt, voorzitter van de CBK.

De lezing vindt plaats in de Meenthe. Reserveren is gewenst. Dat kan telefonisch via 0521 - 51 40 04 of via de mail info@demeenthe.nl
 

Flyer Twee Panoramas - Maarten de Reus      Flyer Werken met licht - Giny Vos

Flyer Tijdelijke Landschappen - Bruno Doedens      Flyer Touch the Earth lightly - Marijke de Goey
Klik op een afbeelding voor een groter formaat.