Toerisme

De gemeente Steenwijkerland heeft een van de meest bijzondere landschappen van Nederland. Een gebied van 330 km² met water-, riet- en boslandschappen afgewisseld met pittoreske stadjes en dorpen. Maar liefst 105 km² hiervan is Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste en mooiste wetland van Noordwest Europa.

In Weerribben-Wieden kunt u varen, fietsen, wandelen, winkelen en nog veel meer! Informatie hierover vindt u op www.visitweerribbenwieden.com.

Het ontstaan van het landschap

Het afwisselende landschap van water en land is ontstaan door de afgraving van veen voor de turfwinning. Tot in de 20e eeuw was turf een belangrijke brandstof. Het veen werd uit het moeras omhoog gehaald en op smalle stroken land te drogen gelegd. Overal in het nationaal park is het patroon van weren (trekgaten) en ribben (legakkers), dat hierdoor ontstond, terug te vinden. Via Blokzijl werden miljarden turven als brandstof over de Zuiderzee vervoerd naar hun bestemming.

Toen de turf op was schakelde de bevolking over op rietteelt. De kwaliteit van het Overijsselse riet was zo goed dat het bekend was in heel Europa. Nog steeds staat het riet uit Noordwest Overijssel bekend als de beste kwaliteit riet. Zo is op de grens van water en land een gebied ontstaan, met een aantrekkelijke mix van unieke natuur, een fascinerend landschap en bijzondere (cultuur)historie voor bezoekers.

Bereikbaarheid

In Weerribben-Wieden speelt een groot deel van het leven zich af op de grens tussen water en land. Wandel je op het trilveen, dan voel je de deining van het water en vaar je in een punter door Giethoorn, dan heb je met de vaarboom contact met het land. Het gebied is dus bij uitstek geschikt om per boot te verkennen, sommige plekken zijn zelfs uitsluitend via het water te bereiken.

Er zijn verschillende manieren om naar en in Weerribben-Wieden te reizen. Het gebied is prima te bereiken met zowel openbaar vervoer als met de auto. In en vanuit  Steenwijk vertrekt twee keer per uur een trein in en uit de richtingen Zwolle en Leeuwarden. Binnen Weerribben-Wieden zijn de afstanden kort en bij uitstek geschikt om per (snor)fiets, skeelers, boot of een combinatie hiervan af te leggen. Weerribben-Wieden heeft een aantrekkelijke infrastructuur voor fietsen, wandelen en natuurlijk varen. Zelfs de meest unieke plekjes zijn bereikbaar per boot, fiets of lopend. De EcoWaterliner (een authentieke Gieterse rondvaartboot) combineert die deze unieke kwaliteiten met elkaar. De EcoWaterliner brengt bezoekers met fiets en al van Sint Jansklooster naar Giethoorn of Blokzijl en terug, en komt onderweg langs de mooiste plaatsen.  

Overnachten

Binnen Weerribben-Wieden is er voor een ieder een passend verblijf. Van het comfort van een hotel tot de frisse buitenlucht van een (natuur)camping. Van een jachthaven  tot een knusse Bed & Breakfast. Zelfs een vervenershuisje midden in De Weerribben behoort tot de mogelijkheden.

Zien & doen

Maar liefst een derde van Weerribben-Wieden is Nationaal Park Weerribben-Wieden. In de bezoekerscentra in Sint Jansklooster en Ossenzijl worden bezoekers meegenomen in de ontstaansgeschiedenis en het behoud van het gebied. Verder worden er verschillende activiteiten georganiseerd en zijn de bezoekerscentra startpunten van vele routes en excursies. Dat het leven zich in Weerribben-Wieden afspeelt op de grens tussen water en land blijkt ook uit het feit dat er in verschillende dorpen en stadjes in het gebied cultuurhistorische musea zijn, die hieraan ook refereren. Zo is er in Giethoorn 't Olde Maat Uus, waar bezoekers een kijkje kunnen nemen hoe het leven er vorige eeuw uitzag, is er in Blokzijl Het Gildenhuys, waar bezoekers een beeld krijgen van de verbondenheid tussen Blokzijl en het water en is er in Vollenhove het Cultureel Historisch Centrum Land van Vollenhove, waar bezoekers meegenomen worden in het culturele erfgoed van de regio, onder andere door een rietsnijdersroute.

Naast de diverse musea kunnen bezoekers in Weerribben-Wieden bij diverse ondernemers op bezoek om het leven in Weerribben-Wieden te beleven. Zo zien bezoekers bij de punterwerven hoe echte Gieterse punters en platbodems gemaakt worden, zelf fruit pukken bij diverse fruitboerderijen en bij Palingkwekerij 't Diep leren paling fileren en proeven natuurlijk!

De belangrijkste attractie is de schitterende natuur vol zeldzame planten en dieren. Lopend of varend, met een luxe elektrosloep of een fluisterbootje, kunnen bezoekers het Nationaal Park in, om het optimaal te ervaren, zonder het te verstoren. En, hoewel de otter een zeer schuw beestje is, is deze voor alle bezoekers toch te bewonderen in Dierenpark Taman Indonesia.

Duurzame bestemming

In Weerribben-Wieden werken de belanghebbenden samen om het gebied duurzaam te ontwikkelen. Iedere partij vanuit een eigen invalshoek en verantwoordelijkheid, maar met een gezamenlijk doel en belang.

Meer informatie

Meer informatie over Weerribben-Wieden kunt u vinden op www.visitweerribbenwieden.com.

Wilt u informatie over de vele mogelijkheden op het gebied van recreatie en toerisme? Neem dan contact op met Weerribben-Wieden Marketing via telefoonnummer 0521 - 52 03 51.

Bent u als ondernemer geïnteresseerd in de mogelijkheden om op toeristisch gebied bedrijfsmatige activiteiten te ontplooien in de gemeente? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0521.