Dag van de Geschiedenis 2023
Op zaterdag 14 oktober organiseert het Gemeentearchief de Dag van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema 'De Ontdekking van Giethoorn'.
Het bijzondere riet- en kraggenlandschap van Giethoorn was tot het jaar 1900 vrij onbekend. Door het afgraven van veen ontstonden er plassen en meren. Het veen werd gedroogd en er werd turf van gestoken. Huizen werden gebouwd op de kleine eilandjes en alles werd per punter vervoerd. De inwoners zetten het landschap naar eigen hand. Dat prachtige, nieuw ontstane landschap inspireerde vele Nederlandse kunstschilders. Willem Bastiaan Tholen legde Giethoorn eind 19e eeuw op zijn kleurrijkst vast. Door zijn schilderijen reisden vele anderen af naar Giethoorn om dit bijzondere landschap met eigen ogen te zien. Giethoorn werd ontdekt door het grote publiek.
Programma
10.00 uur - 12.00 uur: Rondleidingen bij punterbouwer Schreur
10.00 uur - 12.00 uur: Rondleidingen bij Museum 't Olde Maat Uus
13.30 uur: Welkom door wethouder Trijn Jongman
13.45 uur: Lezing Dennis Worst
15.00 uur: Lezing Klaas van der Veen
De Doopsgezinde Kerk is de gehele dag geopend. Lunch is op eigen gelegenheid.
Punterwerf Schreur
In het rustieke Giethoorn werden al in de vroege middeleeuwen punters gebouwd. De eikenhouten stammen moesten toen nog met de hand tot planken in de lengte worden uitgezaagd. Voor zover valt te achterhalen bestond Scheepswerf Schreur reeds in 1860 en wellicht nog eerder. Een typisch 'Gieters familiebedrijf', waar handmatig en op traditionele wijze diverse typen punters, bokken e.d. werden gebouwd. Nu, minstens zes generaties Schreur later, doen zij dit nog steeds op dezelfde ambachtelijke wijze... Nog steeds in gebruik de authentieke punter-werkplaats!
Locatie: We verzamelen bij de Doopsgezinde Kerk Giethoorn en lopen gezamenlijk naar de Punterwerf, Binnenpad 135.
Museum ’t Olde Maat Uus
Kijken hoe het leven vroeger was in Giethoorn? Dat kan in Museum ‘t Olde Maat Uus. Uit persoonlijke verhalen van markante inwoners komt van alles naar voren over turfwinning en bijzondere gebruiken. Alleen hier kunt u een authentieke Gieterse boerderij van binnen zien. Ook het vissershuisje en het botenhuis geven een unieke indruk van het eenvoudige bestaan in dit waterrijke dorp.
Locatie: We verzamelen bij de Doopsgezinde Kerk Giethoorn en lopen gezamenlijk naar het museum, Binnenpad 52.
Lezing Dennis Worst: Giethoorn en de Oerkuinder
Dennis Worst neemt u mee op tijdreis naar een ver verleden, naar een periode waarin de Oerkuinder duizenden jaren geleden nog als veenrivier door hoogveenmoerassen meanderde. En hoe deze Oerkuinder van belang is geweest voor het ontstaan van de parochie Giethoorn. Wist u dat de bisschop van Utrecht vanuit zijn Vollenhoofse residentie hier een belangrijke rol bij heeft gespeeld? Het is in deze periode tussen de vroege- en volle middeleeuwen dat het dorp Giethoorn is ontstaan. Worst neemt u mee in de ontstaansgeschiedenis van deze veenlandschappen en de middeleeuwse bewoningsgeschiedenis van Giethoorn en de nabije omgeving. Want in deze periode zijn de lijnen uitgezet voor het landschap waar Giethoorn nu nog altijd haar bekendheid aan heeft te danken.
Locatie: Doopsgezinde Kerk Giethoorn
Lezing Klaas van der Veen: Willem Bastiaan Tholen ontdekt Giethoorn
Klaas van der Veen, amateurschilder, heeft een diepe interesse in Willem Bastiaan Tholen. Tholen kwam als eerste kunstschilder begin 20ste eeuw naar het pittoreske Giethoorn om die in alle schoonheid vast te leggen. Met zijn enorme oeuvre maakte Tholen zijn collega’s enthousiast over het dorp en de prachtige omgeving. Zijn enthousiasme en oeuvre had een enorme invloed op het ‘vreemdelingenverkeer’ wat ineens naar Giethoorn trok. Van der Veen vertelt ook over de invloed hiervan op het dorpsleven.
Locatie: Doopsgezinde Kerk Giethoorn
Aanmelden
U kunt zich online aanmelden voor de Dag van de Geschiedenis.
Aanmelden voor de Dag van de Geschiedenis
Locatie: Doopsgezinde Kerk Giethoorn
Binnenpad 50, 8355 BT Giethoorn
Datum: 14 oktober 2023
Tijd: 10.00 - 16.00 uur
Parkeren
Volg de borden P2 Groen. U komt dan uit op een geasfalteerde parkeerplaats. Parkeren is hier gratis. Vanaf deze parkeerplaats loopt u via de Ds. T.O. Hylkemaweg rechtsaf het dorp in. De Doopsgezinde Kerk bevindt zich na ca. 200 meter aan de rechterkant, naast Museum 't Olde Maat Uus. Gebruikt u navigatie? Toets dan niet Binnenpad in, maar Wethouder Harm Molweg.
Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen via gemeentearchief@steenwijkerland.nl of bellen met 14 0521 en vragen naar iemand van het gemeentearchief.