Trouwen en geregistreerd partnerschap

Om met uw partner te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, moet u eerst bij de gemeente waar u wilt trouwen een aantal zaken regelen. Voor iedereen die erover denkt te gaan trouwen of een partnerschapsregistratie te sluiten, is Steenwijkerland een zeer geschikte trouwgemeente.

Als er over ‘trouwen’ wordt gesproken, kunt u ook ‘partnerschapsregistratie’ lezen.

Vastleggen trouwdatum

Voor het vastleggen van een datum en tijdstip van een huwelijk in de gemeente Steenwijkerland belt u met het huwelijksteam van de gemeente Steenwijkerland via telefoonnummer 14 0521. Voordat u contact met ons opneemt moet u de trouwdatum, het tijdstip en de trouwlocatie bepalen.

Nadat de datum en het tijdstip zijn vastgelegd, ontvangt u van ons een aantal formulieren. Een van de formulieren is een verklaring van een voorgenomen huwelijk. Dit werd voorheen ondertrouw genoemd. De verklaring is 1 jaar geldig.

Wij vragen u om tenminste 3 maanden voor de voltrekking van het huwelijk de formulieren terug te sturen. Dan is er voldoende tijd om alle voorbereidingen goed te laten verlopen. Tussen de melding van een voorgenomen huwelijk en de daadwerkelijke datum waarop de huwelijksvoltrekking plaatsvindt moet minimaal 14 dagen zitten.

Trouwlocaties

De gemeente Steenwijkerland heeft bijzondere trouwlocaties met uiteenlopende karakters en unieke sferen. Het is ook mogelijk om op locatie naar keuze een huwelijk aan te gaan.

Trouwambtenaren

Als u wilt trouwen, kunt u kiezen wie de ceremonie gaat uitvoeren. Bij de gemeente Steenwijkerland kunt u kiezen uit een aantal trouwambtenaren. Ook is het mogelijk een beëdigde ambtenaar uit een andere gemeente uw huwelijk te laten voltrekken.

Kosten

De kosten van een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn onder andere afhankelijk van de locatie en de gekozen dag en tijd. Gratis trouwen is ook mogelijk.

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Er zijn een aantal verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap:

  • Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om eindigen. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap niet de scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.

  • Als u trouwt, geeft u elkaar het 'ja-woord'. Als u een geregistreerd partnerschap aangaat, tekent u een akte.