Trouwen in gemeentehuis of op zelfgekozen locatie

In Steenwijkerland kunt u trouwen in het gemeentehuis of op een zelfgekozen locatie. U kunt ook gratis trouwen of uw partnerschap registreren. Bekijk de voorwaarden.

Gemeentehuis

Voorwaarden korte ceremonie

• Dit kan van maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.
  • De huwelijkssluiting of registratie van het partnerschap duurt maximaal 10 minuten.
  • De gemeente wijst een trouwambtenaar aan die het huwelijk sluit.
  • U heeft geen voorgesprek met de trouwambtenaar.
  • De trouwambtenaar houdt geen speech.
  • Bij het huwelijk/partnerschap mogen maximaal 6 personen aanwezig zijn. Dit is inclusief het (bruids)paar en de getuigen genoemd in de akte.
  • De minderjarige kinderen (tot en met 12 jaar) van het paar mogen ook aanwezig zijn.
  • Voor een rechtsgeldig huwelijk of geregistreerd partnerschap moet u minimaal 2 en maximaal 4 getuigen hebben. Deze getuigen mogen elke nationaliteit hebben. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.
    Als u geen getuigen heeft, kan de gemeente getuigen beschikbaar stellen. De kosten zijn: € 40,80 per getuige.

De kosten zijn € 180,-.

Voorwaarden lange ceremonie

• Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.
  • De huwelijkssluiting of registratie van het partnerschap duurt ongeveer 30 minuten.
  • U kunt zelf een trouwambtenaar kiezen.
  • U heeft een voorgesprek met de trouwambtenaar.
  • De trouwambtenaar houdt een speech.
    Als u geen getuigen heeft, kan de gemeente getuigen beschikbaar stellen. De kosten zijn: € 40,80 per getuige.

De kosten zijn € 400,-.

Gratis trouwen of partnerschap registreren

Dit kan alleen op dinsdag om 8.15 uur en 8.45 uur in het gemeentehuis. Er mogen maximaal 6 personen aanwezig zijn. Dit is inclusief het (bruids)paar en de getuigen genoemd in de akte. Zie verder de voorwaarden onder 'Gemeentehuis'.

Zelfgekozen locatie

Het tijdstip kunt u zelf bepalen.

• Dit kan zowel in een gebouw als in de openlucht.
  • U kunt zelf een trouwambtenaar kiezen.
  • U heeft een voorgesprek met de trouwambtenaar.
  • De trouwambtenaar houdt een speech.
    Als u geen getuigen heeft, kan de gemeente getuigen beschikbaar stellen. De kosten zijn: € 39,30 per getuige.

De kosten zijn:

• Maandag tot en met vrijdag, van 8.00 - 18.00 uur: € 500,-