Zelf aan de slag

Heeft u moeite om rond te komen en bent u op zoek naar tips, trucs of advies over geldzaken? Er zijn een aantal websites waarmee u zelf aan de slag kunt.

Geldfit

Heeft u iedere maand genoeg inkomsten om uw vaste lasten te betalen? Houdt u genoeg over om van te leven? Op geldfit.nl/test/ kunt u een test invullen om te kijken hoe u er financieel voor staat. U krijgt direct advies en ziet ook welke hulp voor u beschikbaar is. 
U kunt op de website van Geldfit ook terecht voor financiële tips bij gebeurtenissen zoals een scheiding of het beëindigen van een relatie. Soms leiden ze tot geldzorgen. Op de website van Geldfit leest u wat u kunt doen om dat te voorkomen.  

Startpunt Geldzaken

Zelf uw inkomsten en uitgaven plannen? Dat kan met de geldplannen van Startpunt Geldzaken van het Nibud. De gemeente Steenwijkerland is daarbij aangesloten. Met de online geldplannen kunt u stap voor stap uw eigen geldzaken in balans krijgen en houden. Op het moment dat u het beste uitkomt. Het invullen van de geldplannen is anoniem en gratis.

Er zijn geldplannen beschikbaar voor verschillende situaties:

  • Komt u regelmatig geld tekort? Dan wijst het geldplan Kom uit de geldzorgen u stap voor stap de weg om uit de zorgen te komen.
  • Wilt u elke maand geld over houden? Kijk dan naar het geldplan Beter rondkomen, met tips om uw inkomsten aan te vullen en op uitgaven te besparen.
  • Heeft u geld apart gezet? Dan is de vraag of u daarmee wilt sparen, aflossen of beleggen. Elk heeft zijn voor- en nadelen. Het geldplan Sparen, aflossen of beleggen helpt bij die keuze.
  • Heeft u moeite uw kinderen te bieden wat ze nodig hebben? Dan leidt het geldplan Rondkomen met kinderen u naar die regelingen die voor u van belang kunnen zijn.
  • Wilt u voorkomen dat uw (klein)kinderen een hoge studieschuld oplopen? Kijk dan op het geldplan Studie (klein)kinderen.

Wilt u er meer over weten? Kijk dan op www.startpuntgeldzaken.nl/steenwijkerland.

Nibud

Op de website van het Nibud leest u praktische tips over kleed- en zakgeld maar ook over de kosten van kinderen.

Moneyfit.nl

MoneyFit is gemaakt voor jongeren van 16 tot 26 jaar die vragen over geld hebben. MoneyFit wordt beheerd en bijgehouden door jongeren. Zij geven je tips en informatie over alles wat met geld te maken heeft binnen de thema’s studeren, werken, gezondheid, vrije tijd, wonen en vooral geld besparen.
Heb je vragen over geld en ben je op zoek naar hulp, dan kun je contact met MoneyFit opnemen. Als je wilt brengt MoneyFit je in contact met een jongerenmaatje bij jou in de buurt. Samen met dat maatje kun je op zoek naar mogelijkheden en oplossingen. Je staat er dus niet alleen voor. Ook voor algemene vragen over geld kun je contact met MoneyFit opnemen.

Besparen op uw energierekening

Geld besparen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld op energiekosten. Voor advies op maat kunt u een afspraak maken met een energiecoach. Dit advies is gratis. 
Het inzetten van energiecoaches is een initiatief van de stichting Duurzaam Steenwijkerland in samenwerking met de gemeente en de woningcorporaties Wetland Wonen en Woonconcept.
Op de website van stichting Duurzaam Steenwijkerland kunt u er alles over lezen.