De Gieterse Koornmeule
Nieuws
Stichting De Gieterse Koornmeule gaat de molen aan de Kerkweg weer in de originele staat herstellen.
Waarom
Het verhaal van de ontginning van het laagland en het droogleggen van de Gieterse Polder is onlosmakelijk verbonden met de Gieterse korenmolen. De molenstomp is daarmee cultureel erfgoed (tevens rijksmonument) en verdient restauratie. In sterk veranderende tijden staat een weer draaiende korenmolen voor waar wij vandaan komen. Met het herstellen en verder ontwikkelen van de molen wordt de herkenbaarheid en identiteit van het dorp versterkt.
In de korenmolen kunnen de bezoekers straks de molen in werking zien en ervaren. In de molen en het bijgebouw komt het verhaal van de molen(s) van Giethoorn tot leven. Deze maakten eens onderdeel uit van het unieke landschap in en om Giethoorn. De korenmolen is aan de noordkant van Giethoorn onderdeel van het historische lint en een unieke toevoeging die de eigenheid van Giethoorn versterkt.
In de visie op recreatie en toerisme is vastgesteld dat we de Weerribben-Wieden positioneren als een duurzame erfgoedbestemming met een Nationaal Park. We willen uitblinken en ons prachtige erfgoed laten zien en ontwikkelen. Daarnaast willen we dat toeristen meerdere dagen blijven. Dit betekent dat er voldoende interessant aanbod voor hen moet zijn. De korenmolen draagt bij aan het zichtbaar maken van de identiteit van Weerribben-Wieden (het toeristisch DNA). Daarmee wordt het authentieke karakter versterkt en kunnen we vooral ‘waardevolle’ bezoekers trekken.
Wanneer
Het is de wens van Stichting De Gieterse Koornmeule om de molen in 2027 gerestaureerd te hebben. Het is dan precies 100 jaar geleden dat de kap met wieken van de molen afgehaald is.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Stichting De Gieterse Koornmeule
Of bij gemeente Steenwijkerland via telefoonnummer 14 0521 en per mail via info@steenwijkerland.nl met vermelding van 'De Koornmeule Giethoorn'.