Nieuws

Op deze pagina leest u het nieuws.

 • Dag van de Geschiedenis 2023

  28 september 2023

  Op zaterdag 14 oktober organiseert het Gemeentearchief de Dag van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema 'De Ontdekking van Giethoorn'.

 • Cursus Oud Schrift (gevorderden)

  26 juli 2023

  Voor wie de basis van het lezen van oud schrift onder de knie heeft, organiseert het gemeentearchief dit najaar een cursus Oud Schrift voor gevorderden. In zes lessen leert u oude, historische teksten uit de 16e t/m de 18e eeuw lezen en begrijpen. De teksten die gebruikt worden komen uit ons eigen gemeentearchief. De cursus vindt plaats in het gemeentehuis. Meld u aan via de onderstaande link.

 • Dijkstra & Evenblij ter plekke: Het Geheugen van Steenwijkerland

  Op 2 april 2023 zond NPO Radio 1 het programma 'Dijkstra & Evenblij ter plekke' live uit vanuit Steenwijk. Een vaste rubriek in dit programma is het bezoeken van het lokale archief. Verslaggever Rozemarijn Brus kwam bij ons langs in het archief. We mochten het verhaal vertellen over de stadsrechten van Blokzijl. 

 • Onderzoek naar Joodse eigendommen

  Welke rol hadden de voorgangers van de gemeente Steenwijkerland toen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog begon met de onteigening van Joodse eigendommen? Welke betrokkenheid was er in de jaren ná de oorlog toen Joodse overlevenden terugkeerden? En, werd er in de jaren na 1945 door de toenmalige gemeenten belastinggeld geïnd bij Joodse eigenaren of hun erfgenamen? Die 3 vragen leidden tot een onafhankelijk onderzoek waarvoor de stichting IJsselacademie in de arm werd genomen. Een onderzoek dat werd begeleid door een klankbordgroep van twee nazaten van Joodse Steenwijkers.