Inwonersinitiatieven zijn goud waard!
Een buurt waar het prettig wonen, leven en spelen is maak je met elkaar. Hoe die kern, wijk of straat gestalte krijgt is een kwestie van maatwerk en daarover hebben eigen inwoners vaak de beste ideeën. Want zij weten precies wat nodig is om hun leefomgeving nog gezelliger of groener te maken. Daarom is de subsidieregeling ‘Inwonersinitiatieven zijn goud waard’ in het leven geroepen.
De gemeente helpt u en uw buurtgenoten graag op weg, met een financiële opsteker die van een mooie droom realiteit maakt. Het hoeft geen omvangrijk project te zijn; soms maakt iets kleins al een groot verschil. Sinds de start van de subsidieregeling in 2020 zijn al talloze succesverhalen de revue gepasseerd en vele acties verzilverd in Steenwijkerland.
Ter inspiratie delen we een reeks willekeurig gekozen voorbeelden, verspreid door onze gemeente. Initiatieven die variëren van de aanleg van een buurtuin, het plaatsen van een herdenkingsmonument tot het ophangen van sfeerverlichting. Stuk voor stuk mooie initiatieven waar de hele buurt iets aan heeft.
Deze week
Initiatief: Kunstwerk icoon voor corsostad Vollenhove
Initiatiefnemer: Jordy Winter, Belangenvereniging Vollenhove Stad
Immateriaal erfgoed
Het bloemencorso Vollenhove heeft een plek gekregen op de erfgoedlijst van Unesco, net als het ‘buurcorso’ van Sint Jansklooster en de gondelvaarten Belt-Schutsloot en Giethoorn in Steenwijkerland. Alle vallen onder de Nederlandse corsocultuur en staan ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de mensheid. De reden: het is veel méér dan een optocht. Het bouwen van de wagens is een sociaal en creatief proces waarbij een groot deel van de gemeenschap betrokken is, en de cultuur wordt van generatie op generatie overgedragen.
Kunstwerk icoon voor corsostad Vollenhove
Bouwen zit de bewoners van Vollenhove in ‘t bloed. Voor hun bloemencorso werken ze maandenlang vol geestdrift aan huizenhoge creaties. De bonte stoet van praalwagens kreeg er een pronkjuweel bij: een reusachtige dahlia met maar liefst 54, uit cortenstaal op getrokken bloemblaadjes. Dit kunstwerk staat sinds 2022 op de rotonde aan de Weg van Rollecate en het Franse Pad. Een eerbetoon aan een bijzonder stuk immaterieel erfgoed in Steenwijkerland. Corsobouwer en -ontwerper Jordy Winter was een van de aanjagers.
Wat voegt dit initiatief toe aan Vollenhove?
‘Het corso is een iconisch event, onlosmakelijk verbonden met de identiteit van Vollenhove. Het gros van de inwoners is erbij betrokken, een gigantische boost voor de saamhorigheid. Eens per jaar speelt het kunstwerk een centrale rol in de optocht, met een erepodium waarop de winnende corsogroep wordt gehuldigd; de rest van de tijd is het een prachtig en ’s avonds verlicht visitekaartje voor Vollenhove.’
Hoe hebben jullie het aangepakt?
‘Samen met mijn kameraad en medeontwerper Marcel Santbergen broedden we op iets blijvends, dat zou passen bij het karakter van Vollenhove als corsostad. We wilden een kunstwerk in het hart van het corso, bij de rotonde. De plek waar alles samenkomt op die dag; alle emoties van winnaars en verliezers. Ons idee was te groot voor de PR-commissie alleen, dus zochten we contact met de 4 V’s en de Belangenvereniging Vollenhove Stad. Van daaruit is een werk-groepje gevormd en een lokale kunstenaar benaderd: Cronquels uit Sint Jansklooster.’
Hoe verliep de subsidieaanvraag, en hoe was de samenwerking met de gemeente?
‘In het begin hadden we vooral online contact, vanwege corona. Maar we kregen goede begeleiding en de gemeente rea geerde enthousiast toen we ons voorstel presenteerden. Daarin benadrukten we de impact van het corso voor Vollenhove.
We hadden zelf al een plan van aanpak geschreven met aandacht voor het ontwerp, de bouw, fundering en montage, het onderhoud, een lichtplan en financiële onderbouwing. Er werd positief meegedacht, ook door de politie; die gaf ons mee rekening te houden met scherpe onderdelen van het kunstwerk, in verband met de verkeersveiligheid rond de rotonde.’
Waar kwam de cofinanciering vandaan?
‘De Belangenvereniging Vollenhove Stad, de 4 V’s en de wereld aan donateurs en sponsoren. Bijna dertig bedrijven betaalden mee, we hebben nergens ‘nee’ gehoord. Dat geeft al wel aan hoe het corso hier leeft.’
Heb je nog een tip voor nieuwe initiatiefnemers?
‘Durf te vragen. Wees niet bang om de hulp van anderen in te schakelen. Je hikt misschien aan tegen eventuele problemen, maar zelf was ik blij verrast met alle hulp die we kregen, variërend van veel vrijwillige handjes tot gulle giften.‘
Heeft u ook een idee?
Heeft u een idee om uw buurt leuker, duurzamer, schoner, veiliger, gezelliger of groener te maken? Op www.steenwijkerland.nl/initiatievenloket leest u meer voorbeelden, wat u zelf kunt doen en hoe we kunnen helpen.
Zo kunt u met een gebiedscoördinator in gesprek gaan. Een compleet uitgewerkt plan is niet nodig voor een gesprek. Samen kijken we naar de mogelijkheden en de dingen waar u rekening mee moet houden. Heeft u al een volledig uitgewerkt plan? Ook dan gaan we graag met u in gesprek.
Tekst: Jolanda de Kruyf.
Volg ons