Afval scheiden, geen kunst aan!

Beter scheiden. Eerst hergebruiken. Vaker repareren. Of opknappen.
Ons doel is minder restafval en betere grondstoffen. Doet u ook mee?

En dat is goed voor het milieu. Want wat we kunnen hergebruiken, hoeven we niet nieuw te maken. En dat bespaart grondstoffen en energie. Toch zien we nog te vaak elektrische apparaten, drinkpakken of textiel in het restafval. Het kan dus nog beter.

GFTGFT afval

Wat is gft-afval? GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Denk aan gemaaid gras, oud brood of appel- of aardappelschillen. Gft-afval dat goed gescheiden wordt, is weer grondstof voor nieuwe producten. Uit gft-afval wordt bijvoorbeeld groen gas gehaald. Het restproduct dat bij het maken van groen gas overblijft, wordt weer gebruikt als compost. Een win-win situatie!

Zelf compost maken

Compost is goed voor planten, de moestuin of gazon. Gft-afval kunt u zelf composteren in de tuin of op het balkon. In een grotere tuin kunt u een composthoop maken. In een kleinere tuin of op het balkon kunt u een compostvat gebruiken. Na 4 tot 12 maanden heeft u bruikbare compost.

Wat doet de gemeente?

Uit de openbare ruimte komt veel snoeiafval en gemaaid gras. Het is zonde om hier niks mee te doen. Daarom wordt het groenafval zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. Van bijvoorbeeld takken en hout worden grondstoffen voor de biomassacentrales gemaakt. Ook het gemaaide gras wordt als grondstof ingezet voor de biovergister. Van de rest, zoals bladeren en ander snoeiafval, wordt compost gemaakt. 

Grof tuinafval

U kunt uw grof tuinafval dat niet in uw container past naar het milieubrengstation brengen. Voorbeelden van grof tuinafval zijn snoeiafval en tak- en/of stamhout. Drie keer per jaar kunt u uw grof tuinafval gratis inleveren. Kijk voor meer informatie op de website van ROVA.  

Tips tegen geuroverlast en ongedierte

Als het buiten warmer wordt, kunt u last krijgen van stank en ongedierte in uw gft-container. Om dit tegen te gaan kunt u:
•    De deksel (iets) open laten staan. Ongedierte heeft een hekel aan tocht en vogels kunnen maden oppikken.
•    Uw container in de schaduw zetten (als dit mogelijk is).
•    Een oude krant onderin de container leggen om te voorkomen dat er afval achterblijft na het legen. Of gebruik een oude krant om etensresten in te verpakken tegen ongedierte.
•    Af en toe een paar takjes klimop in uw container leggen. Klimop is giftig voor maden.
•    Een handje zaagsel in de container doen. Dit neemt vocht op en gaat nare geurtjes tegen.
•    Na het legen de container schoonmaken met groene- of biologische zeep.

PMD

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartonnen kunnen in de container met de oranje deksel. Hebt u geen pmd-container? Dan kunt u uw pmd naar de verzamelcontainer bij u in de buurt brengen of in de speciale ROVA-zakken aanbieden. Geen verpakking? Niet bij het pmd! Kleine plastic spullen (die geen verpakking zijn) horen bij het restafval. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed en ook grote stukken piepschuim, kunt u naar de milieustraat brengen.PMD afval

Scheidingswijzer 

Twijfelt u of een bierdopje, een uiennetje of de lege ranjafles bij pmd mag? (Het antwoord is ja) Download de ROVA-app en zoek in de Scheidingswijzer het stuk afval wat u weg wilt gooien. De app geeft aan waar het stuk afval heen kan. Met de ROVA-app hebt u ook de inzameldagen bij de hand. 

Heeft u geen mobiele telefoon? Op de website van ROVA kunt u ook gebruik maken van de Scheidingswijzer

Last van een vieze geur uit uw pmd-container

Afval in de pmd-container kan bij warm weer voor stankoverlast zorgen. Gebruik de volgende tips om dit te voorkomen:

  • Plaats uw container in de schaduw, als dat mogelijk is.
  • Spoel verpakkingen van vlees of vis eerst om voordat u het in de container doet.
  • Plaats de dop of deksel terug op verpakkingen van sap- en zuivelverpakkingen nadat deze leeg zijn.
  • Maak de container na het legen schoon met bijvoorbeeld groene zeep.
E-waste

E-waste zijn apparaten met een stekker of een batterij waar u vanaf wilt. Dit kunnen (oude) werkende apparaten zijn of kapotte apparaten. Hieronder leest u wat u met die apparaten kunt doen.

Beter scheiden. Eerst hergebruiken.E-waste
Vaker repareren. Of opknappen.

Wat kunt u doen?

Is het apparaat kapot?

  • Kleine apparaten die stuk zijn kunt u: 
  • Grote apparaten die het niet meer doen kunt u:
    • vaak inleveren bij de winkel waar u een nieuw vervangend appartaat koopt.
    • gratis inleveren bij het milieubrengstation van ROVA in Steenwijk. Bekijk de openingstijden.

Werkt het apparaat nog?