Veelgestelde vragen over afval

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over afval.

Wat voor afval mag in de GFT container?

GFT bestaat uit groente-, fruit- en etensresten en het kleine tuinafval. Op www.rova.nl/gft vindt u informatie over wat wel en niet in de GFT container mag en hoe het GFT afval verwerkt wordt. Voor vragen over de gft-inzameling kunt u contact opnemen met het ROVA Klantcontactcentrum, 038 427 37 77 of via www.rova.nl/contact.

PMD: wat kan in de plasticcontainer?

PMD is een verpakking uit huishoudelijk afval, leeg en plat. De afkorting PMD staat voor: Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen, Drankenkartons. Op www.rova.nl/pmd vindt u informatie over de inzameling en recycling van pmd. Ook vindt u hier tips over het scheiden van pmd-afval. Voor vragen over de pmd-inzameling kunt u contact opnemen met het ROVA Klantcontactcentrum, 038 427 37 77 of via www.rova.nl/contact.

Wat blijft over aan restafval?

Als u alle grondstoffen goed scheidt, dan blijft er nog maar een klein beetje afval over. Het afval dat overblijft is restafval. Restafval kunt u in de grijze container of in de ondergrondse container kwijt.

Wanneer worden mijn containers geleegd?

Op de website van de ROVA vindt u de digitale inzamelkalender. Per afvalsoort staan hierin de ophaaldagen vermeld. Ook afwijkende ophaaldagen in verband met bijvoorbeeld feestdagen staan vermeld in de digitale afvalwijzer en worden ook gepubliceerd in de Steenwijker Courant huis-aan-huis.

Waar vind ik de inzamelkalender?

De afvalkalender vindt u op de website van de ROVA. Op de website van de ROVA is ook de gratis ROVA-app beschikbaar voor uw smartphone. Hiermee kunt u op elk gewenst moment uw persoonlijke afvalkalender en andere informatie raadplegen.

Waar staan de ondergrondse containers?

 Op https://inzamelkalender.rova.nl/ kunt u inloggen met postcode en huisnummer en staat er een plattegrond met alle ondergrondse containers.

Waar wordt oud papier ingezameld?

Scholen en verenigingen zamelen regelmatig oud papier en karton in. Op verschillende plekken wordt dit opgehaald of kunt u het zelf brengen. De scholen en verenigingen regelen zelf de communicatie over de inzameldatums.

  • Wel bij oud papier: kranten, tijdschriften, reclamefolders, kartonnen dozen, enveloppen, printpapier.
  • Niet bij oud papier: bakpapier, papieren zakdoekjes, keukenpapier.
Ik wil graag een extra container. Wat moet ik daarvoor doen?

Extra container voor restafval of PMD

U kunt een extra container krijgen als uw huishouden uit 6 personen of meer bestaat. Als u door medische oorzaken extra afval heeft, neemt u dan contact op met de gemeente voor de mogelijkheden.

Extra container voor GFT-afval

U kunt een extra container krijgen als uw perceel groter is dan 500 m2.

U kunt de extra container aanvragen bij ROVA via www.rova.nl

De kosten van het brengen van de extra container betaalt u aan ROVA. Bij vermissing van een container is het verstandig om dit zo snel mogelijk door te geven. ROVA kan de container dan blokkeren zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden. Voor uw eigen verzekering kan het handig zijn om aangifte te doen.

Waar kan ik textiel en glas inleveren?

Textiel kan in de kledingcontainer

Kleding, schoenen (draagbaar en niet draagbaar), textielresten, (schone) lappen, huishoudelijk textiel, kledingaccessoires, zachte knuffels, dekbedden, kussens.

Hieronder valt niet

Natte en/of vuile kleding en textiel, tapijt, vloerbedekking, hard speelgoed, glas.

Glas kunt u naar de glasbak brengen

Wel in de glasbak

Kruidenpotjes, groentepotten, frisdrankflesjes, wijnflessen, parfumflesjes.

Niet in de glasbak

Spiegels, ruiten, lampen, vazen, bloempotten,aquaria.

Kan grof huishoudelijk afval opgehaald worden en wat kost dat?

ROVA haalt tegen betaling uw grof huishoudelijk afval op. U kunt hiervoor een afspraak maken met het klantcontactcentrum van ROVA via telefoonnummer 038 427 37 77. Grof huishoudelijk afval is afval dat door gewicht of omvang niet in de minicontainer of in de ondergrondse restafvalcontainer past. Zoals bijvoorbeeld een bank, stoel, tafel of bed. Ander grof huishoudelijk afval zoals bijvoorbeeld bouw- of sloopafval, afvalhout, een schutting of keuken wordt niet meegenomen. Dit kunt u zelf, ook tegen betaling, brengen op het milieubrengstation aan de Karenbrug te Steenwijk.

Aanbiedregels voor het ophalen van grof huishoudelijk afval bij u thuis

  • Zet uw grof huishoudelijk afval op de afgesproken dag en tijd, gebundeld op de plaats waar u anders op een inzameldag uw containers plaatst voor leging. Als dit niet mogelijk is, spreek dan een andere locatie af met de medewerker van het klantcontactcentrum van ROVA.
  • Het is belangrijk dat u thuis bent als ROVA het grof huishoudelijk afval ophaalt. U moet voor de betaling namelijk een eenmalige machtiging tekenen.
  • Houd er rekening mee dat uw grof huishoudelijk afval gebundeld is, dat het niet meer is dan 3 kuub, maximaal 1,5 meter lang en maximaal 25 kilo weegt.

Kosten van het ophalen van grof huishoudelijk afval bij u thuis

  • Grof huishoudelijk afval: minimum tarief € 25,- en > 1 m3 € 40,-
  • Grof tuinafval: minimum tarief € 15,- en > 1 m3 € 10,-