Zwerfafval

Iedereen wil graag wonen, spelen, recreëren en werken in een schone leefomgeving. Daar past zwerfvuil niet bij. De gemeente Steenwijkerland werkt daarom samen met Stichting Duurzaam Steenwijkerland aan de bestrijding van zwerfvuil.

Zwerfvuil staat niet alleen in de top 3 van ergernissen in Nederland, het is ook nog eens slecht voor het milieu. Het is dan ook belangrijk dat afval in de afvalbak terecht komt. Het maakt niet uit of dit thuis of op het werk is. Zwerfvuil voorkomen begint bij uzelf. Doet u mee?

Tips om zwerfvuil te voorkomen

  1. Gooi afval altijd in een prullenbak, ook kleinere resten zoals kauwgom en sigarettenpeuken. Is er geen afvalbak in de buurt? Houd het afval bij u tot er een prullenbak in de buurt is.
  2. Voorkom afval, neem uw lunch bijvoorbeeld mee in een broodtrommel in plaats van een plastic zakje.
  3. Laat geen ballonnen op. Ballonnen lijken heel feestelijk, maar zijn dodelijk voor dieren. Zij kunnen de ballonnen namelijk opeten of verstrikt raken in het touwtje.
  4. Doe mee met een opruimactie of organiseer er zelf één. Kijk op de website van Stichting Duurzaam Steenwijkerland voor meer informatie.

 

Adoptie van een afvalbak

Door een afvalbak te adopteren, kunt u zwerfafval in uw omgeving verminderen. Op deze manier draagt u een steentje bij aan een schone buurt. De gemeente plaatst afvalbakken op belangrijke en logische locaties, zoals stadsparken, winkelcentra en op routes van scholen naar winkelcentra. We willen zo min mogelijk afvalbakken in de wijken plaatsen. Dat is vaak ook niet nodig en is mooier in het straatbeeld.
 

Aanvraag indienenAdoptieafvalbak

Kent u een plek in uw buurt waar veel zwerfafval ligt? En denkt u dat een adoptieafvalbak de oplossing biedt? Dan kunt u via onderstaande button een aanvraag indienen. Stichting Duurzaam Steenwijkerland neemt vervolgens contact met u op. Mocht er al een afvalbak in de buurt staan, dan wordt deze als adoptieafvalbak in gebruik genomen. Als dit niet het geval is, zoeken we samen met Stichting Duurzaam Steenwijkerland naar een geschikte plek voor een nieuwe afvalbak. De afvalbak krijgt een sticker waarop staat dat hij geadopteerd is.

Ik wil een afvalbak adopteren

Wat wordt er van mij verwacht?

U zorgt ervoor dat de omgeving van deze afvalbak schoon blijft van zwerfvuil. U leegt de bak, wanneer deze vol is. U kunt een jaarlijkse vaste vergoeding krijgen om de kosten van het aanbieden van restafval te dekken. U krijgt van ons vuilniszakken, handschoenen, een afvalgrijper en een sleutel om de afvalbak te openen.

Meer informatie

Voor meer informatie over de adoptieafvalbak kunt u contact opnemen met Stichting Duurzaam Steenwijkerland via info@dzst.nl.