Overlast van dieren

Op deze pagina leest u hoe wij omgaan met dieren die overlast kunnen geven, zoals bijvoorbeeld de eikenprocessierups, wespen, marterachtigen en ratten.

 • Vogelgriep

  Vogelgriep wordt veroorzaakt door griepvirussen. Het is erg besmettelijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde (water)vogels. Sinds oktober 2021 is op verschillende plekken in Nederland vogelgriep aangetroffen. Vandaar dat er landelijke maatregelen zijn genomen.

 • Eikenprocessierups

  De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder en kan bij aanraking gezondheidsklachten veroorzaken. De rups laat zich vooral zien in het voorjaar.

 • De roek

  De roek is een grote zangvogel die tot de kraaiachtigen behoort. Roeken lijken veel op zwarte kraaien. Maar in tegenstelling tot zwarte kraaien broeden roeken in een kolonie. Onderling onderhouden ze een uitgebreide communicatie. Ze eten vooral kleine bodemdieren, zoals regenwormen, maar ook aas, zaaigoed en eetbaar menselijk afval.

 • Mieren, muizen, ratten, wespen en marterachtigen

  Op deze pagina geven we u informatie over wat u kunt doen bij overlast of hinder van mieren, muizen, ratten, wespen, steenmarters en boommarters.