Veelgestelde vragen over het riool en de drukrioolpompen

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over het riool en de drukrioolpompen.

Mijn riool is verstopt, wat nu?

Is uw riool verstopt? Neem dan eerst zelf polshoogte. Dat doet u door het overnameputje op te graven. Meer informatie over rioolverstopping.

Hoe voorkom ik verstopping van het riool?

U kunt verstopping van het riool voorkomen door geen spullen door de wc of de gootsteen te spoelen die daar niet thuis horen. Denk bijvoorbeeld aan: schoonmaakdoekjes, vochtig toiletpapier, (frituur)vet, maandverband, tampons, condooms en kattenbakgrit. Ook vet zoals oliebollenvet maar ook frituurvet of bakolie zorgen voor verstoppingen. Verder bedreigt chemisch afval zoals motorolie, verf en chemische stoffen (wasbenzine, terpentine) het functioneren van de afvalwaterzuivering. Meer informatie over het voorkomen van een rioolverstopping.

Is er een riooltekening waarop ik kan zien waar mijn overnameputje is?

Van veel overnameputjes zijn riooltekeningen, zogenaamde 'huisaansluitingsschetsen' gemaakt. Op deze tekening staat waar uw overnameputje in de grond zit. Bent u zelf niet in het bezit van een huisaansluitingsschets? Bekijk dan de schets (als deze beschikbaar is) via onze website met huisaansluitingsschetsen voor het riool.

Wat moet ik doen als er geen tekening is of als er geen overnameputje op de tekening staat?
U kunt dan een gat boren in de rioolbuis, 50 cm binnen de perceelsgrens. Staat de buis vol water? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0521 om het probleem op te lossen. Staat de buis niet vol water? Bel dan een installatiebedrijf. Zij kunnen het probleem oplossen.

Er komt water omhoog in mijn toiletpot, wat nu?

Dit betekent meestal dat de ontluchting in uw riool niet goed werkt. Stijgt het niveau tijdens (hevige) regenval? Wacht dan eerst tot het droog is. Blijft het waterniveau hoog als het droog is? Dan is uw riool verstopt. Als het erg lang duurt voordat het droog wordt, dan kunt u de gemeente om advies vragen via telefoonnummer 14 0521. Op de website van Stichting Rioned vindt u alle informatie over het riool, verstoppingen en mogelijke oplossingen.

Het stinkt naar riool in mijn woning. Wat is er aan de hand?

U heeft last van rioollucht zonder dat het riool bubbelt. Dat kan als een zogenaamd stankslot (bijvoorbeeld een zwanenhals onder een gootsteen) niet meer functioneert. Bijvoorbeeld omdat al het water verdampt is (vanwege beperkt gebruik of na een lange vakantie). Dan staat het riool in open verbinding met de lucht in huis. U lost het op door wat water in de betreffende gootsteen, wasbak of putje te gieten. Als de rioollucht van buiten komt, dan kunt u dit online melden. Op de website van Stichting Rioned vindt u alle informatie over het riool, verstoppingen en mogelijke oplossingen.

Het putdeksel in de straat is stuk en/of maakt lawaai. Wat nu?

U kunt dit online melden. Als het putdeksel verdwenen is, meld dit dan zo spoedig mogelijk via telefoonnummer 14 0521. Probeer in dat geval ook andere weggebruikers te waarschuwen, bijvoorbeeld met behulp van een gevarendriehoek of pylonnen.

Er staat water op straat, wat nu?

Tijdens hevige regenval mag er water op straat staan. Dit stroomt na de bui weg in het riool. Blijft er water op straat staan lang na (hevige) regenval? Of blijft er bijvoorbeeld wc-papier op straat liggen na een bui? Dan kunt u dit online melden. Wij onderzoeken dan waar dat vandaan komt en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden.

Het rode lampje van een drukrioolpomp brandt, wat nu?

Meld dit zo spoedig mogelijk via telefoonnummer 14 0521. Geef uw adres (en telefoonnummer) door, dan is voor de technische medewerker meteen duidelijk welke pomp een storing heeft.

Hoe houd ik het regenwater buiten?

Wilt u weten hoe u uw huis droog houdt? Bekijk de animatie over regenwater (via YouTube). Meer informatie vindt u ook op www.riool.info.