Essentaksterfte
De es is een boom die in Nederland van nature voorkomt en op veel plaatsen is aangeplant langs wegen, sloten en in bosjes. De es komt veel voor in de polders en veengebieden in onze gemeente. Sinds een aantal jaren gaat het niet goed met de essen in Nederland. Dat komt door de essentaksterfte.
Oorzaak essentaksterfte
De essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel in de boom. Nadat de boom is aangetast, sterven de buitenste takken van de boom. De boom reageert daarop door nieuwe takken (uitlopers) aan te maken. Deze nieuwe uitlopers sterven na enige tijd weer af. De boom lijkt zich in eerste instantie te herstellen maar takelt na enige tijd geheel af en gaat uiteindelijk dood. Er wordt volop onderzoek gedaan naar een werkende behandelmethode. Helaas is deze is tot nu toe nog niet gevonden. Er is momenteel geen oplossing of behandeling voor de essentaksterfte.
Aanpak essentaksterfte
De essentaksterfte heeft zich in enkele jaren over heel Nederland verspreid en heeft ook in Steenwijkerland toegeslagen. De gemeente Steenwijkerland beheert 7000 essen waarvan 25% verschijnselen van de essentaksterfte vertonen. In het voorjaar van 2019 zijn 475 aangetaste essen die in slechte staat waren, gekapt. Na de kap zijn nieuwe bomen geplant. Bij de herplant is gekozen voor inheemse bomen. Dat zijn soorten die thuis horen in de omgeving, zoals de iep (soort die bestand is tegen iepenziekte), de els, de esdoorn, de wilg, de populier, de eik en de berk.
In het Plan van Aanpak essentaksterfte (pdf, 7,8 MB) leest u meer informatie over de kap en herplant van de zieke essen.