Paspoort

U kunt uw paspoort aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Maak hiervoor een afspraak. Voor personen vanaf 18 jaar is het paspoort 10 jaar geldig. Eerder was dit 5 jaar. Voor personen jonger dan 18 jaar is een paspoort 5 jaar geldig.

Paspoort aanvragen

U kunt een afspraak maken om een paspoort aan te vragen. Bekijk onze openingstijden.
Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen.

Meenemen

Paspoort ophalen

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het ophalen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen. Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen. Voor het ophalen van uw paspoort hoeft u geen afspraak te maken. Dit kan tijdens openingstijden.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (als u deze mee terug heeft gekregen, omdat deze nog geldig waren).

Kinderen

  • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart). De bijschrijving van uw kinderen in uw eigen paspoort is niet meer geldig.
  • Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.
  • Wilt u een paspoort aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben.
  • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren), of reist u als docent met studenten die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met de kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van de Koninklijke Marechaussee.

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag het paspoort vóór 13.30 uur aan, dan kunt u het na 2 werkdagen (vanaf 12.00 uur) ophalen. Hiervoor moet u wel meer betalen.

Zakenpaspoort

Als u veel reist voor uw beroep, kunt u overwegen een zakenpaspoort aan te schaffen. Een zakenpaspoort is eigenlijk een gewoon paspoort, maar heeft extra bladzijden. Zo is er meer ruimte voor visa en douanestempels. Als u een zakenpaspoort aanvraagt, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen. Meer informatie over het zakenpaspoort.

Verlies of diefstal

U meldt het verlies of diefstal van uw paspoort online (DigiD) via onderstaande knop of bij de gemeente. Indien u de vermissing bij de gemeente meldt, tekent u bij de gemeente een verklaring van verlies of diefstal. De gemeente neemt de melding en de aanvraag voor een nieuw paspoort in behandeling. Wel is het verstandig om bij een misdrijf (bijvoorbeeld diefstal, zakkenrollerij of een overval) ook aangifte te doen bij de politie.

Verlies of diefstal paspoort melden

Kosten

  • Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder: € 83,87
  • Paspoort voor jongeren tot en met 17 jaar: € 63,42
  • Spoedaanvraag paspoort: € 57,09 extra
  • Zakenpaspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder: € 83,87
  • Zakenpaspoort voor jongeren tot en met 17 jaar: € 63,42

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0521.