Tuinsubsidie

Wilt u graag een boom planten in uw tuin? Of denkt u na over het opvangen van regenwater? U kunt subsidie aanvragen voor het verduurzamen van uw tuin. Met deze subsidie kunt u één of meerdere maatregelen nemen om de tuin beter voor te bereiden op droogte, hitte en hoosbuien.

De maatregelen helpen de tuin koel te houden en wateroverlast te verminderen. In de zomer kan de temperatuur van tegels oplopen tot wel 50 graden. Voor elke 10% tegels dat wordt vervangen door planten, daalt de temperatuur met 0,5 graad. Het verkoelende effect van bomen is nog groter, in de schaduw kan de temperatuur tot wel 19 graden koeler zijn. Bijkomend voordeel: daar waar planten staan kan wel 3 keer zoveel water wegzakken. Daarnaast trekken groene tuinen bijen en vlinders aan.

Voorwaarden

De subsidieregeling is beschikbaar voor 6 maatregelen. Een boom planten, regenwater afkoppelen van het riool, een regenwatervoorziening plaatsen (bijvoorbeeld een regenton), een groendak of -gevel aanleggen, stenen vervangen door planten of regenwater opnieuw gebruiken. 

De subsidie is voor inwoners van Steenwijkerland en voor ondernemers in Steenwijkerland.

Een overzicht van alle voorwaarden voor de tuinsubsidie vindt u op subsidieaanvragen.nl/steenwijkerland.

Aanvragen

U kunt snel en simpel uw subsidie aanvragen via subsidieaanvragen.nl/steenwijkerland.

In 7 stappen een volledige aanvraag

  1. Maak een account aan via subsidieaanvragen.nl/steenwijkerland om een aanvraag te doen.
  2. Dien een vooraanvraag in om het subsidiebedrag te reserveren. Beschrijf uw plannen en voeg foto’s toe van de huidige situatie.
  3. Uw vooraanvraag wordt gecontroleerd.
  4. Na controle en goedkeuring kunt u in uw tuin aan de slag.
  5. Maak uw aanvraag compleet door foto’s toe te voegen. Doe dit binnen 6 maanden na de uitvoering van de werkzaamheden.
  6. Uw definitieve aanvraag wordt nogmaals gecontroleerd.
  7. De gemeente doet een laatste controle, geeft goedkeuring en keert de subsidie uit.

Collectieve aanvraag

Wilt u met meerdere personen een aanvraag doen? Of wilt u als school, stichting, vereniging of coöperatie subsidie aanvragen? Dan kunt u een collectieve aanvraag doen. U krijgt dan 25% extra subsidie bovenop het oorspronkelijke bedrag.

Hulp nodig bij een groene tuin?

Wilt u een groene en klimaatbestendige tuin? Wilt u uw tuin bestand maken tegen droge zomers of natte winters? Maar weet u niet waar u moet beginnen? De tuincoaches van Stichting Duurzaam Steenwijkerland helpen u hier graag mee. Ga voor meer informatie naar duurzaamsteenwijkerland.nl/tuincoaches. Kijk voor meer tips en inspiratie op www.subsidieaanvragen.nl/groene-gids.

Heeft u vragen?

Voor vragen over de maatregelen of het aanvragen van subsidie kunt u contact opnemen met de helpdesk van Subsidieaanvragen.nl. De helpdesk is per e-mail en telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie over de tuinsubsidie op subsidieaanvragen.nl/steenwijkerland