Besluitenlijst commissie Inwonersinitiatieven zijn goud waard

Voorzitter commissie

  • Alieke Hoogma (Tuk – Cluster ommeland)

Leden commissie

  • Berri Sciarone (Dwarsgracht – Cluster Wieden)
  • Frans van der Velden (Steenwijk – Cluster Steenwijk-stad)
  • Maud Veerman (Steenwijkerwold – Cluster Ommeland)
  • Monique ter Beeke (Ossenzijl – Cluster Weerribben)
  • Sietze van Hemmen (Willemsoord – Cluster ommeland)
  • Nicolaas Stuiver (Steenwijk – Cluster Steenwijk-stad)

 

Initiatieven / oordelen commissie 2023

15 juni - Buitenkast AED Hagenbroekweg – Ossenzijl

Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. De Hagenbroekweg ligt in het buitengebied van Ossenzijl. Er wonen over het algemeen wat oudere mensen, maar het gebied wordt ook veel bezocht door watersporters, vissers, fietsers en wandelaars. In de omgeving van de Hagenbroekweg is nog geen AED aanwezig. Daarom heeft de bewonersvereniging een AED aangeschaft. De vereniging wil deze AED voorzien van een buitenkast, zodat de AED openbaar toegankelijk is in geval van nood. De bewonersvereniging zorgt voor het beheer en onderhoud van de AED. Ook wordt de AED wordt ook aangemeld bij HartslagNu.

Resultaat commissievergadering - Subsidie niet toegekend.
 

15 juni - Dorpsfeest - Oldemarkt

Ieder jaar zetten veel vrijwilligers zich in om van het Dorpsfeest weer een mooi feest te maken. De zeskamp, de cabaretavond, de kindermorgen, de optocht met de versierde wagen en de gezellige muziekavond zijn de succesfactoren van dit feest. Het dorpsfeest verbindt mensen met elkaar (jong en oud) en draagt bij aan het echte dorpsgevoel. Ook de organisatie van het dorpsfeest in Oldemarkt heeft te maken met een flinke stijging van de kosten. Het wordt steeds moeilijker om de begroting sluitend te krijgen. De organisatoren willen het feest betaalbaar en toegankelijk houden voor iedereen. Daarom vragen ze een subsidie aan. 

De commissie is van mening dat de aanvraag niet voldoet aan de criteria. De subsidie is bedoeld voor als aanjager voor de ontwikkeling / realisatie van een idee en niet voor de exploitatie van jaarlijks terugkerende evenementen.  

Resultaat commissievergadering - Subsidie niet toegekend.
 

15 juni - Hart voor de bewoners van Jonen – Jonen

Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Jonen is een klein buurtschap en staat bekend om de pont van Jonen. Jaarlijks steken 80.000 fietsers en wandelaars de Walengracht over. Op dit moment is er maar 1 AED aanwezig bij het ponthuis. Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Maar dat is niet mogelijk als je tweemaal de gracht moet oversteken, om een AED te bemachtigen in geval van nood. Daarom willen de bewoners van Dwarsgracht een extra AED plaatsen aan de overzijde van de Walengracht. Bewoners zorgen zelf voor het beheer en onderhoud van de AED. Ook gaan zij de jaarlijkse cursus volgen en melden zij zich aan als burgerhulpverlener. De AED wordt ook aangemeld bij HartslagNu. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

11 mei - Uitbreiding keuken dorpshuis de Zandbelt Belt-Schutsloot

Dorpshuis de Zandbelt in Belt-Schutsloot is het kloppend hart van het dorp. Voor veel dorpsbewoners is dit hét centrum waar men elkaar kan ontmoeten en waar allerlei activiteiten plaatsvinden. Het is de uitvalsbasis voor de jeugdclub. Schoolkinderen sporten hier. De fanfare oefent hier. Er is een wekelijks koffie uurtje en een maandelijkse eetclub. Zomaar een greep uit de vele activiteiten die hier plaatsvinden.  Voor de komende tijd staat er veel op stapel voor het dorpshuis. Het dorpshuis wil onder andere verduurzamen, de grote zaal een metamorfose geven en de keuken uitbouwen en vernieuwen. Voor dit laatste project wordt een beroep gedaan op de subsidieregeling. Een grotere keuken met nieuwe faciliteiten maakt het mogelijk om: 
1) in het dorpshuis te koken voor een grote(re) groep mensen; 2) een ‘tafeltje-dekje-initiatief’ te starten; en 3) kooklessen en kookworkshops te organiseren. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

11 mei - Oldtimerfestival Vollenhove

Ieder jaar zetten meer dan 30 vrijwilligers zich in, om van het Oldtimerfestival Vollenhove weer een succes te maken. Dit jaar is er weer een gevarieerd programma voor jong en oud. Een braderie, en rommelmarkt, een Trekkertrek, een show met klassieke oldtimers (trekkers, motoren en brommers) en verschillende kinderactiviteiten. Regionale koren zorgen voor de muzikale omlijsting en lokale verenigingen presenteren zichzelf. Het is een laagdrempelig evenement voor inwoners uit de omgeving en gasten die in de regio verblijven. 

De commissie is van mening dat de aanvraag niet voldoet aan de criteria. De subsidie is bedoeld voor als aanjager voor de ontwikkeling / realisatie van een idee en niet voor de exploitatie van jaarlijks terugkerende evenementen.  

Resultaat commissievergadering - Subsidie niet toegekend.
 

11 mei - Burendag 2023 Scheerwolde

Elke 4e zaterdag in september viert Nederland burendag. Zo ook Scheerwolde. Burendag Scheerwolde is ieder jaar weer een feestje. Elkaar beter leren kennen en de saamhorigheid versterken. Dat zijn de doelen van burendag. Elke keer bedenken de organisatoren weer een nieuw thema met nieuwe activiteiten voor jong en oud. Dit jaar staan verschillende actieve en creatieve workshops op het programma. Voorbeelden hiervan zijn handboogschieten en decopatch. Burendag 2023 wordt afgesloten met een BBQ en live muziek. De initiatiefnemers vragen subsidie aan voor het bekostigen van de workshops, zodat de drempel om deel te (kunnen) nemen wordt verlaagd.   

De commissie is van mening dat de aanvraag niet voldoet aan de criteria. De subsidie is bedoeld voor als aanjager voor de ontwikkeling / realisatie van een idee en niet voor de exploitatie van jaarlijks terugkerende evenementen.  

Resultaat commissievergadering - Subsidie niet toegekend.
 

13 april - Vergroening en herinrichting dorpshart en feestterrein Witte Paarden

Café De Witte Paarden en buurtschap Witte Paarden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het buurtschap heeft zelfs haar naam te danken aan het voormalige café. Met het verdwijnen van het café, is een stuk (pop)geschiedenis en het dorpshart verloren gegaan. Het café was de bakermat voor muzikaal talent. Veel mensen uit de omgeving kwamen hier samen voor een gezellige avond uit. De inwoners van Witte Paarden willen deze rijke geschiedenis weer zichtbaar en beleefbaar maken. Dat doen zij door het plaatsen van een plaquette met informatie over (de geschiedenis van) het dorp. Daarnaast wordt het dorpshart voorzien van kleurrijke beplanting en een bankje. Ook feestterrein ’t Pennekaampie (tussen Witte Paarden en Baars) krijgt een flinke opknapbeurt. Het terrein wordt opnieuw ingericht. Het wordt groener, aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker. Buurtbewoners en passanten kunnen hier weer genieten van de rust én de vele activiteiten die hier georganiseerd worden. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

16 maart - Oranjespeeltuin Willemsoord

Midden in de nieuwbouwwijk van Willemsoord, aan de Prins Oranjelaan, ligt een kaal grasveld. Dorpsbelang en de buurtbewoners hebben de handen ineen geslagen. Samen willen ze hier een prachtige speeltuin realiseren. Geen standaard speelplek, maar uitdagend en vernieuwend. Dat is de insteek van het masterplan dat voor de Oranjespeeltuin in Willemsoord is opgesteld. Niet meer van hetzelfde, maar een plek die echt iets toevoegt aan het dorp. Een plek voor alle type kinderen (rauwers, douwers, bouwers en schouwers). Een plek waar kinderen gestimuleerd worden om te spelen met de elementen van de natuur. Een plek met veel uitdaging, zodat oudere kinderen zich ook kunnen vermaken. Daarnaast is toegankelijkheid een belangrijk thema in het masterplan. Alle speeltoestellen zijn goed bereikbaar met een wandelwagen, rolstoel of rollator. En natuurlijk mogen zitgelegenheden niet ontbreken in het plan. Het wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud.

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

9 februari - Van der Gootplantsoen Giethoorn

In Giethoorn (aan de Burgemeester van der Gootplantsoen) ligt een grasveld met enkele speeltoestellen. Deze plek is op dit moment niet echt uitnodigend. Buurtbewoners hebben de handen ineen geslagen. Het doel: Van deze plek een gezellige buurttuin maken. Een plek met uitdagende speeltoestellen. Met bankjes en een picknicktafel waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Met kleurrijke beplanting, die ook aantrekkelijk is voor insecten. Kortom: Een ontmoetingsplek waar alle buurtgenoten, jong én oud, kunnen genieten. De hele buurt is betrokken bij het maken van het ontwerp. De kinderen uit de buurt hebben de speeltoestellen zelf mogen uitkiezen.  

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

9 februari - Minibieb Zuidveen

In de kern van Zuidveen staat een minibieb. Deze wordt veel gebruikt door de inwoners van Zuidveen en omstreken. Hier kunnen mensen gratis boeken lenen en ruilen. Maar het is ook een plek waar mensen regelmatig een praatje met elkaar maken. De minibieb heeft z’n beste tijd gehad. Repareren is niet meer mogelijk. Daarom is het idee ontstaan om een nieuwe minibieb te maken van duurzame materialen. Zodat de minibieb weer heel wat jaren mee kan. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.

Initiatieven / oordelen commissie 2022

8 december - Herinrichting Marktplein Oldemarkt

Het Marktplein in Oldemarkt kan wel een opknapbeurt gebruiken. Dat was een van de conclusies van het leefbaarheidsonderzoek dat in 2019 is gehouden onder de inwoners van Oldemarkt. Met deze boodschap is een werkgroep (bestaande uit omwonenden en Plaatselijk Belang Oldemarkt) aan de slag gegaan. Inmiddels ligt er een uitgewerkt plan dat wordt omarmt door de inwoners, ondernemers en het verenigingsleven van Oldemarkt. Het Marktplein is nu nog een grote stenen vlakte. Maar binnenkort is het Marktplein het groene en bruisende hart van het dorp. Een plek waar jong en oud samenkomen. Een plek waar kinderen kunnen spelen. Een plek waar voldoende ruimte is voor activiteiten, evenementen en de (alom bekende) markten. En een plek die toeristen kennis laat maken met de cultuurhistorie van Oldemarkt en de gebruiken/producten uit de streek. Speciaal voor (het organiseren van) deze activiteiten en evenementen wordt een coördinatieteam opgericht. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

10 november - Jubileumboek Café en buurtvereniging de Witte Duif Oldemarkt

Buurtvereniging de Witte Duif in Oldemarkt bestaat dit jaar 50 jaar. Tijdens dit jubileumjaar werden er verschillende activiteiten georganiseerd. Toen ontstond het idee om ook een jubileumboek te maken. Een boek gemaakt voor en door de buurt. Buurtgenoten hebben stukjes over de geschiedenis van hun huis geschreven. Er zijn (oud)buurtgenoten geïnterviewd. Er is een bezoek gebracht aan het gemeentearchief. En de Historische Vereniging Oldemarkt heeft foto’s en informatie aangeleverd. Een buurtbewoner, die vormgever van beroep is, heeft het boek vormgegeven. Het boek is niet alleen een mooi naslagwerk voor de huidige en oud bewoners van de buurt. Het heeft ook geleid tot (nog meer) onderlinge verbinding. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

13 oktober - Sfeerverlichting Vollenhove

Vollenhove heeft een prachtige historische kern. Het VOC heeft de ambitie om dit gebied nog mooier een duurzamer te maken. Samen met de bewoners en ondernemers van het havengebied, de Kerkstraat, de Bisschopstraat, de Bentstraat en de Molenberg hebben ze een plan gemaakt. De bestaande sfeerverlichting wordt vervangen door duurzame ornamenten met ledverlichting. Ook wordt het aantal ornamenten uitgebreid. De verlichting zorgt voor sfeer, beleving en ontmoeting in de donkere maanden. Er is een mooie samenwerking. Bewoners zorgen voor de stroom (een stroompunt). Een van de wagenbouwgroepen van het bloemencorso in Vollenhove zorgt voor de jaarlijkse plaatsing en opslag van de ornamenten. En het VOC zorgt voor het beheer en onderhoud. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

8 september - Fiets- en scootmobiel overkapping Buuzepolle Giethoorn

Activiteitencentrum de Buuzepolle is een belangrijke voorziening in Giethoorn. Iedere week komt menig clubje bij elkaar voor bijvoorbeeld de bingo, het volksdansen, of het korfballen. Veel gebruikers van de Buuzepolle zijn op leeftijd en komen met de scootmobiel. In het gebouw is alleen geen ruimte beschikbaar om de scootmobielen te parkeren. Daarom heeft de Buuzepolle de wens om een overkapping te realiseren, zodat de scootmobielen - maar ook de (elektrische) fietsen - van de gebruikers van de Buuzepolle droog kunnen staan. Een voorziening als deze maakt de Buuzepolle aantrekkelijker en zorgt er voor dat minder valide mensen langer zelfstandig naar de Buuzepolle kunnen gaan. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

22 juni - Kabouter Slingerpad 't Krullebossie Steenwijkerwold

‘t Krullebossie is bij iedereen in Steenwijkerwold en omgeving bekend. Veel dorpsbewoners doen dagelijks een rondje Krullebossie. Het bosje is flink overwoekert door bramenstruiken. Ook mist het Krullebossie wat beleving en uitdaging. Daarom ontstond het idee om een kabouterpad/belevingspad aan te leggen. Kinderen (maar ook volwassenen) leren op een avontuurlijke en speelse manier over de natuur. De route wordt voorzien van borden met informatie/opdrachten, boomstamkunstwerken, bruggetjes en een picknickvlonder/uitkijkpunt. Bankjes zorgen er voor dat dorpsbewoners ook even kunnen uitrusten, genieten van de omgeving, of bijkletsen met andere dorpsbewoners. Veel dorpsbewoners, de scholen en plaatselijke ondernemers zijn betrokken bij de realisatie en het onderhoud van het belevingspad. Jaarlijks worden er meerdere klusdagen en andere activiteiten georganiseerd. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

22 juni - Speel- en ontmoetingsveld Schutterswoerthe Tuk

Op Tuk ligt een grasveldje waarop enkele speelelementen staan. Dit centraal gelegen speelveld zou een bruisend beleef-, speel- en ontmoetingsveld kunnen zijn voor alle buurtbewoners. Toch vermijden velen dit veldje omdat het te nat is, speeltoestellen gedateerd zijn en er nauwelijks groen aanwezig is. Buurtbewoners hebben de handen ineen geslagen. Door middel van een uitgebreid participatieproces is er een ontwerp gemaakt. Een speel-en ontmoetingsveld voor iedere leeftijdsgroep: jong en oud, mindervalide en valide. Een veilige plek met veel beweeg- en speelprikkels. Een plek waar buurtbewoners samen kunnen komen voor een praatje, een activiteit of om te genieten van het groen. Een plek met meer bomen, struiken en bloemen en met ruimte voor natuurbeleving. Ook wordt er  sterk ingezet op een activiteitenprogramma (o.a. met Sociaal Werk de Kop, de school en de kinderopvang).   

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

22 juni - Stimulering Agrarisch Erfgoed Land van Vollenhove

In vele delen van Overijssel bestaat een boerderijenstichting. In deze regio ontbreekt zo’n stichting. Daarom is de werkgroep ‘Agrarisch Erfgoed Land van Vollenhove’ opgericht. Deze werkgroep wil de betrokkenheid van bewoners en bezoekers vergroten door het agrarisch erfgoed zichtbaar en beleefbaar te maken. Dat doen zij samen met Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ook informeert de werkgroep eigenaren over de historie van hun pand en geeft zij advies over het behoud ervan. Dat doen zij door middel van een database, een website en het organiseren van bijeenkomsten. Er is veel enthousiasme bij de boerderijeigenaren om deel te nemen aan dit project. Doel is om binnen 2 jaar regionale boerderijenstichting op te richten. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

22 juni - Behoud historische bruggen Belt-Schutsloot

Wat is Belt-Schutsloot zonder (draaibare) houten loopbruggen? Ze maken onderdeel uit van de geschiedenis en de identiteit van het dorp. De draaibruggen vormden sinds het begin van de vorige eeuw dé verbinding tussen de zuidzijde en de noordzijde van de Schutsloot. De draaifunctie houdt verband met de doorgang voor bokken met riet en vee. Door de aanleg van de Belter- en Noorderweg (in 1956) is de verbindende functie grotendeels komen te vervallen, maar de cultuur-historische waarde is en blijft groot. De bruggen zijn oud en in zeer slechte staat. Daarom heeft Dorpsbelang Belt-Schutsloot samen met de inwoners, de brugeigenaren en de lokale ondernemers de handen ineen geslagen. Zij zetten zich gezamenlijk in voor het vernieuwen van deze beeldbepalende bruggen. Het gebruik van duurzame materialen is hierbij belangrijk. Ook het vertellen van ‘het verhaal’ (door middel van QR-codes en informatieborden) maakt onderdeel uit van de plannen. Zo houdt Belt-Schutsloot de geschiedenis levendig. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

12 mei - Wandelroute ‘De Voorzienigheid’ Steenwijkerwold

De Voorzienigheid heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het dorp Steenwijkerwold. Tientallen jaren was het kloostercomplex de Voorzienigheid een bruisende plek van onderwijs en naastenliefde. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw was Steenwijkerwold het bolwerk van het Katholieke onderwijs in Noord-Nederland. Veel mensen hebben hier geen weet (meer) van. Met het ontwikkelen van een interactieve wandelroute (inclusief lesbrief), willen de initiatiefnemers het religieus cultuurhistorisch maatschappelijk erfgoed weer onder de aandacht brengen. Bij inwoners en toeristen. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

12 mei - 350 jaar Blokzijl

350 jaar geleden kreeg Blokzijl stadsrechten. Blokzijl wil dit historische feit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom organiseert Blokzijl een feestwerk in september 2022. Veel partijen werken samen en zijn nauw betrokken bij dit initiatief voor en door (oud) inwoners van Blokzijl en inwoners uit de gemeente Steenwijkerland. Er worden veel activiteiten aangeboden voor jong en oud. Het programma bestaat onder andere uit een reünie, lezingen, toneelspel, pieremegoggel bouwen, een historische markt en een lesprogramma op de basisschool. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

8 april - Schuurverkoop Oldemarkt

De Schuurverkoop is een jaarlijks terugkerende activiteit in Oldemarkt. Een gezellige buitenactiviteit die gericht is op ontmoeten en duurzaamheid (recycling van spullen). Op ongeveer 40 locaties in het dorp komen zo’n 1000 bezoekers een kijkje nemen. Allemaal op zoek naar ‘het koopje van de dag’. Vanuit de schuur, de tuin of de oprit worden overtollige spullen verkocht aan de liefhebber. 

De commissie is van mening dat de aanvraag niet voldoet aan de criteria. De subsidie is bedoeld voor als aanjager voor de ontwikkeling / realisatie van een idee en niet voor de dagelijkse / toekomstige exploitatie. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie niet toegekend.
 

10 maart 2022 - “De Schaatser” Sint Jansklooster

In 2021 was het maar liefst 35 jaar geleden dat Evert van Benthem voor de tweede keer de Elfstedentocht won. Deze sportheld (voormalig inwoner van Sint Jansklooster) heeft het schaatsen op natuurijs, het dorp Sint Jansklooster en de prachtige omgeving op de kaart gezet. De inwoners van Sint Jansklooster voelen zich ook verbonden met het dorp, de omgeving en de schaatssport. Daarom hebben Plaatselijk Belang, vele inwoners, lokale  ondernemers, de school en een plaatselijke kunstenaar de handen ineen geslagen. Samen werken zij aan een uniek kunstwerk genaamd ‘De Schaatser’. Dit kunstwerk krijgt een mooi plekje bij de Leeuwte. Het gebied krijgt een metamorfose. Het wordt een gezellige ontmoetingsplek. Ook de fietstunnel wordt voorzien van een bijpassende muurschildering. De dag van de onthulling staat vol gepland met activiteiten, waaronder een mini Elfstedentocht door het dorp.  

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

13 januari 2022 - 4 & 5 mei monument Giethoorn

Sinds een paar jaar wordt de kerkklok in Giethoorn geluid op 4 mei. Een herdenkingsmonument en een officiële gezamenlijke herdenkingsceremonie is er (nog) niet. Daarom hebben enkele inwoners/veteranen, Giethoorn Onderneemt, Gieters Belang, de basisschool, de Protestantse gemeente en de Doopsgezinde gemeente de handen ineen geslagen. Gezamenlijk hebben zij het initiatief genomen om een herdenkingsmonument te realiseren bij de ingang van de algemene begraafplaats. Er wordt een Stichting opgericht, die zich gaat ontfermen over het monument. Ook gaat deze stichting de jaarlijkse 4-mei-herdenking organiseren en ontwikkelt zij een lesprogramma voor de basisschool. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.

Initiatieven / oordelen commissie 2021

9 december - Rotondetuin Willem de Zwijgerstraat Steenwijk

De ‘rotonde’ op het kruispunt van de Willem de Zwijgerstraat en de Krimweg in Steenwijk is nu (nog) een kaal grasveld. Bewoners willen dit saaie grasveldje omvormen naar een bloemrijk en insectvriendelijk plantsoen. Dit leidt tot een meer vriendelijk/uitnodigend/sfeervol aanzicht van de straat. Buurtbewoners zijn betrokken bij de aanleg van de rotondetuin en verzorgen ook het onderhoud.  

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

11 november - Koningsdag 2022 Oldemarkt

Ieder jaar viert Oldemarkt Koningsdag. In 2022 bestaat het programma onder andere uit: Een reveille vanaf de kerktoren door koperblazers, een vrijmarkt voor kinderen, een ceremonie (vlag hijsen) en een concert door 2 lokale muziekverenigingen en het Jeugdorkest.

De commissie is van mening dat de aanvraag niet voldoet aan de criteria. De subsidie is bedoeld voor als aanjager voor de ontwikkeling / realisatie van een idee en niet voor de dagelijkse / toekomstige exploitatie. Ook heeft dit initiatief al eerder een subsidie ontvangen vanuit de subsidieregeling ‘Inwonersinitiatieven zijn goud waard’.

Resultaat commissievergadering - Subsidie niet toegekend.
 

11 november - Snertloop Oldemarkt

Na een jaar van afwezigheid, wordt ook in 2022 de jaarlijkse Snertloop georganiseerd in Oldemarkt. Rondom het sportcomplex van FC Oldemarkt zijn 3 routes uitgezet van 1.6, 5 en 10 kilometer. Ieder jaar trotseren circa 80 deelnemers (jong en oud) wind, kou en regen. Na afloop staat er een kop snert klaar. De Snertloop staat garant voor gezelligheid en sportiviteit. 

De commissie is van mening dat de aanvraag niet voldoet aan de criteria. De subsidie is bedoeld voor als aanjager voor de ontwikkeling / realisatie van een idee en niet voor de dagelijkse / toekomstige exploitatie. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie niet toegekend.
 

12 augustus - CHO-KO-KAR Clingenborgh

In Clingenborgh wonen relatief veel oudere mensen. Zij kunnen om verschillende redenen niet altijd volwaardige deelnemen aan de samenleving. Bijvoorbeeld door een beperking, armoede, of laaggeletterdheid. Veel ouderen voelen zich eenzaam. De Cho-Ko-Kar is een mobiele ontmoetingsplek. Een laagdrempelige manier om mensen, die niet in staat zijn zelf ergens naar toe te gaan, met elkaar te verbinden. De Cho-Ko-Kar kan voor meerdere activiteiten ingezet worden en is ook beschikbaar voor andere wijken en organisaties. Meerdere mensen hebben zich aangemeld als vrijwilliger voor dit initiatief.     

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

12 augustus - AED-netwerk Giethoorn

In Giethoorn wil men het AED-netwerk uitbreiden, zodat het gehele dorp beschikking heeft over een AED (in geval van nood). Het gaat om een samenwerking tussen inwoners, ondernemers en Gieters Belang. Het beheer en onderhoud van het AED netwerk wordt verzorgd door het dorp. 

Resultaat commissievergadering – subsidie toegekend
 

8 juni - Buurttuin de Wheeme Vollenhove

De huidige speeltuin aan de Wheeme in Vollenhove kan wel een impuls gebruiken. Daarom zijn een aantal buurtbewoners een initiatief gestart. Het doel: de transformatie van een speelveld naar een gezellige ontmoetingsplek. In de nieuwe opzet is er ruimte voor ontmoeting, spelen en bewegen (voor jong en oud) en biodiversiteit. Ook is er extra aandacht voor toegankelijkheid voor minder validen, (groot)ouders met een kinderwagen enzovoort. Buurtbewoners worden betrokken bij de aanleg van de buurttuin, het maken van insectenhotels enzovoort. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

16 mei - Kwaliteitsimpuls omgeving dorpshuis Blankenham

De bewoners van Blankenham willen de omgeving van het dorpshuis een impuls geven. Het huidige terras ligt op de verkeerde plek (in de schaduw). Door het realiseren van een hybride terras, is het mogelijk om optimaal te profiteren van de zon. Het hybride terras nodigt uit om samen te komen. Met de komst van het hybride terras, ontstaat ook de mogelijkheid om meer parkeergelegenheid te creëren, zodat het parkeerprobleem (van het druk bezochte dorpshuis) ook wordt opgelost.  

Resultaat commissievergadering – Subsidie toegekend.
 

8 april - Speelveld de Wieken Sint Jansklooster

In Sint Jansklooster ligt een speelveld aan De Wieken. Dit speelveld is verouderd. Daarom zijn een aantal buurtbewoners een initiatief gestart. Het doel: de transformatie van een speelveld naar een gezellige ontmoetingsplek. De commissie is van mening dat dit initiatief bijdraagt aan de leefbaarheid. Er is een breed draagvlak bij de direct aanwonenden en de omwonenden. De ontmoetingsplek is geschikt voor verschillende doelgroepen. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

8 april - Renovatie buurthuus Basse

De renovatie van het buurthuis is een langgekoesterde wens. Door de sluiting van het buurthuis tijdens de corona-periode, zijn de plannen in een stroomversnelling gekomen. De renovatie bestaat onder andere uit de vervanging van het dak, de aanpassing van het plafond (betere akoestiek), oude TL-lampen vervangen door LED-verlichting en een terrasoverkapping. 

De commissie is van mening dat er teveel de nadruk ligt op onderhoud/renovatie. De subsidie is bedoeld als aanjager voor de ontwikkeling / realisatie van een idee en niet voor de dagelijkse / toekomstige exploitatie. 

Resultaat commissievergadering - Subsidie niet toegekend.
 

8 april - Corsomonument Vollenhove

Het bloemencorso in Vollenhove is immaterieel cultureel erfgoed. Al vanaf 2012 staat het corso op de inventaris van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Hoewel toeschouwers maar 1 dag in het jaar kunnen genieten van het corso, zijn de bouwers/ontwerpers het hele jaar door bezig met het corso. De initiatiefnemers willen het bloemencorso een vaste en zichtbare plek geven. Daarom willen zij een corso-monument plaatsen. Het Corso behoort tot het DNA van Vollenhoven. Er is een breed draagvlak voor het monument. Ook de belangenverenigingen doen mee. Het draagt bij aan de leefbaarheid in Vollenhove, omdat het corso onderdeel uitmaakt van de lokale cultuur.

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

8 april - Verfraaiing brug Belt Schutsloot

De betonnen grijze brug aan de Noorderweg in Belt Schutsloot kan wel wat kleur gebruiken. De initiatiefnemers willen deze brug verfraaien door het monteren van bloembakken aan de brug. De bloembakken zijn voorzien van kleurrijke beplanting en worden onderhouden door de aanwonenden.

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.
 

11 februari - Blankenhammiger Saamhorigheidsvlaggen

Gedurende het toeristenseizoen willen de inwoners van Blankenham regelmatig de Blankenhammiger vlag hijsen. Het doel hiervan is een groter saamhorigheidsgevoel te creëren in het dijkdorp en een nog vriendelijker aanzicht te creëren voor de voorbijgaande fietsers en wandelaars. Er is een breed draagvlak voor het initiatief.

Resultaat commissievergadering - Subsidie toegekend.