Deel e-bike in Weerribben-Wieden

Vanaf 1 augustus 2022 heeft onze regio deel e-bikes. De gemeente Steenwijkerland plaatst 4 e-bike hubs (dit zijn opstappunten) met in totaal 40 fietsen. Via deze hubs in Giethoorn, Steenwijk, Oldemarkt en Blokzijl kan Nationaal Park Weerribben-Wieden en de omliggende regio (zoals Drenthe, Weststellingwerf en de Noordoostpolder) ontdekt worden. De hubs met deelfietsen zijn een primeur voor Steenwijkerland én voor een natuurgebied. Niet eerder startte een gemeente in Nederland een project rond deelmobiliteit in een Nationaal Park.

Daarnaast lanceert Steenwijkerland vanaf 1 september een subsidieregeling voor ondernemers uit de vrijetijdseconomie om hierbij aan te sluiten. Met de regeling kunnen zij een subsidie van tussen de 5.000 en 15.000 euro krijgen voor de aanschaf van e-bikes en voor het aansluiten bij het boekingsplatform, de Weerribben-Wieden app.Deel e-bike hubs

Steeds meer mensen kiezen voor deelmobiliteit. Zij bezitten geen auto, e-bike of scooter, maar lenen dit vervoermiddel als zij hem nodig hebben. Deelscooters en -fietsen in de stad worden al veel gebruikt, maar nationaal park Weerribben-Wieden is het eerste natuurgebied met deelfietsen.

Reserveer een e-bike

De eerste 4 hubs staan in Giethoorn, Steenwijk, Oldemarkt en Blokzijl. Plekken die makkelijk zijn te bereiken met een auto of het openbaar vervoer. Verdeeld over deze hubs staan in totaal 40 e-bikes die elke toerist, maar ook elke inwoner, kan pakken en gebruiken. U reserveert de e-bike vlak voor gebruik met de Weerribben-Wieden app en betaalt per kwartier. Na gebruik zet u de fiets terug op een van de hubs. 
Om de hubs tot een succes te maken, is nadrukkelijk gekeken naar deelmobiliteit in steden. Hier storen inwoners zich vaak aan strooifietsen en strooiscooters: die worden overal en nergens achter gelaten. Daarom staan in Steenwijkerland vaste hubs; hier start en eindigt de reis met de deel e-bike.
Reserveer uw deel e-bike
 

Subsidieregeling voor ondernemers uit de vrijetijdseconomie

De gemeente Steenwijkerland start dit project en financiert de eerste vier hubs met e-bikes. Samen met ondernemers wordt het aantal hubs de komende maanden en jaren uitgebreid. Zij kunnen een hub bij hun zaak, camping of onderneming plaatsen. Met de regeling kunnen ondernemers uit de vrijetijdseconomie een subsidie van tussen de 5.000 en 15.000 euro krijgen voor de aanschaf van e-bikes en voor het aansluiten bij het boekingsplatform, de Weerribben-Wieden app. Hierdoor komen er meer hubs met e-bikes op relevante plekken in de regio. Naast e-bikes horen e-scooters, steps en deelauto’s ook bij het toekomstplaatje. Volwaardige hubs waar u kunt wisselen van soort vervoer.
Bent u een ondernemer uit de vrijetijdseconomie? U kunt subsidie aanvragen voor de aanschaf van e-bikes. Wilt u meer weten over de subsidieregeling? Neem dan contact op met Linda de Graaf via de mail info@steenwijkerland.nl of via telefoonnummer 14 0521. 

Beheer en Onderhoud door de NoordWestGroep 

In het project trekt de gemeente op met de NoordWestGroep. Medewerkers van het bedrijf zorgen voor het beheer en onderhoud van de e-bikes. Zo zijn er altijd genoeg fietsen op de hubs en worden reparaties snel uitgevoerd.