Kamers met Aandacht

Jongeren die hulp krijgen van een zorgorganisatie en woonruimte zoeken, matchen met particulieren die een kamer over hebben. Dat doet de landelijke organisatie Kamers met Aandacht, waar de gemeente Steenwijkerland vanaf 1 januari 2024 bij aan is gesloten.

Voor wie is het bedoeld  

De jongeren voor wie het bedoeld is, krijgen ondersteuning vanuit een zorgorganisatie maar staan al grotendeels op eigen benen. Ze hebben een zinvolle daginvulling bijvoorbeeld een studie of werk.  

Waarom is het nodig 

Nu is het voor deze jongeren erg lastig om beschikbare en betaalbare woonruimte te vinden. Dat kan in sommige gevallen tot een zwervend bestaan leiden of langer verblijf bij zorginstellingen. Door aan te sluiten bij Kamers met Aandacht willen we dat voorkomen en zien we tegelijkertijd kansen om de jongeren nog verder op weg te helpen naar zelfstandigheid.  

Hoe werkt het in de praktijk  

De jongere woont tijdelijk op kamers bij een particulier en kan op die manier zelfstandig wonen. Daarna kunnen ze doorstromen naar een meer permanente oplossing. Bijvoorbeeld een eigen (huur) woning.  

Samenwerking met andere gemeenten

Om te kijken of het initiatief ook in Steenwijkerland het gewenste effect heeft, is gekozen voor een proefperiode van 2 jaar. Steenwijkerland is samen met de gemeenten Zwolle, Dalfsen en Zwartewaterland aangesloten bij Kamers met Aandacht.