Gehandicaptenparkeerplaats

Bent u gehandicapt en heeft u een auto? Kunt u uw auto niet parkeren op eigen grond?  Dan kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in de buurt van uw huis. Alleen u mag uw auto daar neerzetten. Bij de parkeerplaats plaatst de gemeente het bord gehandicaptenparkeerplaats. Hierop staat het kenteken van uw auto. 

Voorwaarden

  • U komt uitsluitend in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken als u in het bezit bent van een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart¬†(bestuurderskaart ofwel type B).
  • Daarnaast moeten de beschikbare parkeerplaatsen dusdanig vaak bezet zijn dat parkeren in de directe omgeving van uw woning of bestemming vaak niet mogelijk is. De gemeente beoordeelt of hier in uw situatie sprake van is.
  • De gemeente let er ook op dat de verkeersveiligheid en het doelmatig gebruik van de weg niet worden verstoord door de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats.

Aanvragen

Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats doet u:

Aan de balie

U neemt mee: 

  • uw rijbewijs;
  • uw Europese gehandicaptenparkeerkaart (type B);
  • het kentekenbewijs van uw auto (met daarop kenteken en tenaamstelling).

Schriftelijk

U kunt schriftelijk een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen (pdf, 91,1 KB).

Kosten

Er zijn kosten verbonden aan een nieuwe gehandicaptenparkeerplaats, het wijzigen van het kenteken op het onderbord, en het verplaatsen van het bord. Zie de legesverordening voor de tarieven.

Vragen

Voor meer informatie over de gehandicaptenparkeerplaats kunt u contact opnemen met de gemeente.