Vergunningen en ontheffingen

 • Horeca

  Op deze pagina vindt u informatie over regels en vergunningen voor de horeca.

 • Verkoop en opslag van vuurwerk

  De verkoop en opslag van vuurwerk geeft risico op ontploffing en is daardoor een gevaar voor de omgeving. Wilt u als ondernemer consumentenvuurwerk verkopen en opslaan? Dan heeft u meestal toestemming nodig van de gemeente.

 • Incidentele festiviteit

  Wilt u als eigenaar van een bedrijf zoals een café of restaurant tijdelijk meer geluid maken dan is toegestaan, dan moet u de gemeente dit laten weten. Dit heet een kennisgeving incidentele festiviteit.

 • Alcohol schenken tijdens bijzonder evenement

  Wilt u tijdens een bijzondere gelegenheid, zoals een muziek- of sportevenement, alcoholhoudende drank met minder dan 15% alcohol of wijn schenken? Dan heeft u toestemming nodig van de gemeente. Dit heet een Drank- en Horecawetontheffing.

 • Varen in Steenwijkerland

  Elk bedrijf dat voor zijn bedrijf boten verhuurt voor dagrecreatie of rondvaarten verzorgt, heeft een vaarvergunning nodig. Ook vakantieparken en bed & breakfast’s die boten beschikbaar stellen aan hun gasten hebben deze vergunning nodig. Boten die voor het bedrijf worden ingezet of verhuurd zijn verplicht om elektrisch te varen. Er geldt een breedtebeperking voor de Dorpsgracht in Giethoorn. U kunt een ontheffing krijgen voor elektrisch varen en voor de breedtebeperking.

 • Standplaatsvergunning voor de weekmarkt

  Wilt u een vaste plaats op de weekmarkt in Steenwijk of Vollenhove innemen, dan heeft u een standplaatsvergunning nodig.

 • Standplaatsvergunning

  Als u een standplaats wilt innemen voor bijvoorbeeld de verkoop van oliebollen, vis of brood, dan heeft u een standplaatsvergunning nodig. Ook kunt u een standplaatsvergunning aanvragen voor ideële doeleinden. Dit zijn bijvoorbeeld politieke partijen of natuurorganisaties met een maatschappelijk doel.