Trouwen en geregistreerd partnerschap

In Steenwijkerland kunt u trouwen of uw partnerschap registreren in het gemeentehuis of op een zelfgekozen locatie. Gratis trouwen of registreren van het partnerschap kan ook. Dit kan alleen in het gemeentehuis.

Vastleggen trouwdatum

Wilt u trouwen of uw partnerschap registreren in gemeente Steenwijkerland? Neem dan contact op met het huwelijksteam. Dat kan via telefoonnummer 14 0521. Het huwelijksteam vertelt u de voorwaarden en spreekt de datum en tijd met u af.

Trouwt u of registreert u uw partnerschap op een andere locatie dan in het gemeentehuis? Neem dan eerst contact op met de locatie. Leg de datum en tijd vast. Daarna belt u het huwelijksteam om de datum en tijd door te geven. En afspraken te maken over de trouwambtenaar.

Uiterlijk vier weken voor de datum van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap stuurt u ons alle documenten. Als alle documenten goed zijn kan het huwelijk of partnerschap doorgaan. 

Trouwlocaties

U kunt trouwen of uw partnerschap registreren in het gemeentehuis of op een zelfgekozen locatie in de gemeente. Gratis trouwen of uw partnerschap registreren kan alleen in het gemeentehuis. Ook een korte ceremonie kan alleen in het gemeentehuis. Bekijk de verschillende soorten ceremonies.

Let op: vanaf donderdag 4 juli 2024 is de raadszaal in verband met een verbouwing tijdelijk niet beschikbaar voor huwelijken / geregistreerde partnerschappen.

Melden voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap

Nadat u de datum en tijd afspreekt met het huwelijksteam vult u een aantal formulieren in. Eén van de formulieren is een melding van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. 

Heeft u de melding gedaan? Dan controleert het huwelijksteam of u voldoet aan de voorwaarden. Als dat zo is, dan kunnen we het huwelijk of de partnerschap op zijn vroegst na 14 dagen sluiten. Regel de melding van uw huwelijk of partnerschap daarom op tijd. U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de datum van uw bruiloft of geregistreerd partnerschap de melding doen.

Trouwambtenaar

Kiest u voor een lange ceremonie op het gemeentehuis of op een zelfgekozen locatie? Dan kunt u zelf een trouwambtenaar kiezen. We hebben een aantal trouwambtenaren in dienst. Op de pagina Trouwambtenaren stellen ze zich voor. Een trouwambtenaar is een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS). Hij of zij sluit alleen huwelijken en geregistreerde partnerschappen.

Wilt u liever dat een trouwambtenaar uit een andere gemeente uw huwelijk voltrekt of partnerschap registreert? Dat kan. Dit kost wel extra geld. 
Ook iemand anders kan het huwelijk voltrekken of partnerschap registreren. Bijvoorbeeld een familielid of vriend(in). Dat kost extra geld en tijd. Vraag dit daarom minimaal 3 maanden voor de trouwdatum aan. 

Kosten

De kosten van een huwelijk en geregistreerd partnerschap verschillen per dag, tijd en soort ceremonie. Op de pagina Kosten huwelijk en partnerschap ziet u een overzicht van de kosten. Gratis trouwen of uw partnerschap registreren is ook mogelijk. 

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Twijfelt u tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap? Er zijn een aantal verschillen:

 • Als u uw partnerschap registreert tekent u een akte.
  Als u trouwt geeft u elkaar het ‘ja-woord’.
 • Een geregistreerd partnerschap kunt u later omzetten in een huwelijk. 
  Een huwelijk kunt u later niet omzetten in een geregistreerd partnerschap.
 • Niet alle landen erkennen een geregistreerd partnerschap. 
  Alle landen erkennen een huwelijk. 
 • Een geregistreerd partnerschap kunt u zonder rechter beëindigen. Dit kan alleen als u geen kinderen heeft die jonger dan 18 jaar zijn. Anders moet u wel naar de rechter.
  Voor het ontbinden van het huwelijk (echtscheiding) moet u altijd naar de rechter. 

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u een andere regeling of wilt u iets vastleggen? Neem dan voor het huwelijk contact op met een notaris. 

Heeft u vragen?

Heeft u hulp nodig? Of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0521. U kunt ook het contactformulier invullen. Wij bellen u dan terug. Of stuur een mail naar info@steenwijkerland.nl