Brandveilig wonen

Een brand kan veel schade en leed aanrichten. Gelukkig kunt u met een paar simpele maatregelen brand voorkomen. Of als het toch mis gaat, de schade beperken.

De meeste branden in huis zijn eenvoudig te voorkomen. Bijvoorbeeld door uw apparaten niet op stand-by te laten staan, het filter van uw droger goed schoon te maken en uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen.

Sluit de binnendeuren!

Sluit wanneer u gaat slapen alle binnendeuren goed. Dit voorkomt in geval van brand dat de giftige rook - het grootste gevaar bij woningbrand - zich door het hele huis verspreid. Gesloten deuren vergroten de overlevingskans enorm. Zorg er wel voor dat u ook mét gesloten deuren de rookmelders nog goed kunt horen.

Rookmelders redden uw leven!

Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van een rooklucht. Toch kunt u al binnen een paar minuten bewusteloos raken. Met een rookmelder wordt u wél wakker.

Een klein beginnend brandje kan binnen 5 minuten uitgroeien tot een grote brand. In een huis waar werkende rookmelders hangen, heeft u meer kans om woningbrand te overleven. Zorg er daarom voor dat u uw rookmelders regelmatig controleert en dat de rookmelders op een plek hangen waar u ze kunt horen.

Meer informatie