Veiligheid

De gemeente werkt samen met de politie, de brandweer, het Openbaar Ministerie en vele andere partners aan veiligheid. Maar de belangrijkste schakel als het om veiligheid gaat dat bent u! Lees wat u zélf kunt doen voor een veiliger Steenwijkerland.

 • Veiligheidsdag 2017: samenwerken aan veiligheid

  De Veiligheidsregio IJsselland en de gemeente Steenwijkerland organiseren op zaterdag 15 juli 2017 de tweejaarlijkse Veiligheidsdag 2017. Tijdens deze interactieve dag laten brandweer, politie, geneeskundige hulpdiensten, defensie, waterschap, gemeente, provincie én vrijwilligersorganisaties u zien hoe zij zich dagelijks inzetten voor onze veiligheid. Wilt u weten hoe we samen kunnen zorgen voor onze veiligheid? Kom dan tussen 10.00 en 16.00 uur naar de Veiligheidsdag in Steenwijkerland.

 • Veilig wonen

  Prettig wonen in een veilige wijk, dat wil toch iedereen! Wat kunt u zélf doen om prettig en veilig te wonen in uw woning en wijk. U vindt hier tips om inbraak en brand te voorkomen, informatie over BuurtApps en over het hulpverleningsnetwerk.

 • Burgernet

  Werk samen met de gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt! Burgernet richt zich op de opsporing van verdachte of vermiste personen.

 • Whatsapp buurtpreventie

  Steeds meer buren informeren elkaar via Buurtapp-groepen over mogelijk verdachte situaties. Ook in Steenwijkerland zijn al een aantal Buurtapp-groepen actief. In deze Buurtapp zijn inwoners met elkaar verbonden, houden in hun buurt een oogje in het zeil en melden verdachte situaties bij de poli­tie en bij elkaar. Op deze manier houdt u de buurt samen veilig!

 • Ramp, crisis of als de sirene gaat

  Als de sirene gaat is het een waarschuwing. Bijvoorbeeld voor gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand, of een zwaar ongeval. Ga naar binnen, sluit ramen en deuren, stem uw radio of tv af op RTV Oost en wacht verdere instructies af. Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur hoort u het oefenalarm van de sirenes in onze gemeente. Het gaat slechts om een test, om na te gaan of de waarschuwingsapparatuur nog goed werkt.

 • Veiligheidsbeleid

  Veilig opgroeien, veilig wonen, veilig verkeer, veilig uitgaan. Deze onderwerpen staan centraal in het veiligheidsbeleid van de gemeente Steenwijkerland. Het veiligheidsbeleid is beschreven in het integrale veiligheidsplan en externe veiligheidsbeleid.