Bouwen en wonen

Nationaal Park Weerribben-Wieden, toeristische trekpleisters, gezellige winkelstraatjes, cultuurhistorische bezienswaardigheden. Het is allemaal te vinden in Steenwijkerland. Rust en ruimte in een optimale combinatie met bedrijvigheid en gezelligheid. Kortom, Steenwijkerland is een mooie gemeente om te wonen. Heeft u verhuisplannen? Wilt u zelf bouwen? Op deze pagina vindt u alle informatie over wonen in Steenwijkerland.

 • Omgevingswet, één wet voor onze leefomgeving

  09 juli 2021

  Vanaf 1 juli 2022 hebben we te maken met de Omgevingswet. Er is dan één wet voor onze leefomgeving. Of het nu om bouwen, wonen, milieu, ruimtelijke ordening, water of natuur gaat. De bijna 30 wetten die er nu zijn, zijn dan verleden tijd. Wel zo overzichtelijk. Voor u en voor ons. Nóg een voordeel: doordat er straks één wet is kunnen we alle plannen in onze gemeente beter op elkaar afstemmen.

 • Asbestdaken

  Asbestdaken. Het zijn vaak grijze golfplaten, soms met wat aanslag of mos er op. Ze zijn onder andere te vinden op schuurtjes in de stad, op daken op bedrijventerreinen of op gebouwen en stallen in het buitengebied.

 • Woonbeleid

  05 juni 2019

  In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor nodig? Hoe zien we het wonen in Steenwijkerland over 5 jaar? Het staat allemaal in onze woonvisie.

 • Kavels in Steenwijkerland

  Op zoek naar een mooie kavel voor uw droomhuis? Vrijstaand, twee-onder-een-kap of rijtjeswoning? In Steenwijkerland zijn volop mogelijkheden voor nieuwbouw. Ook als u wonen en werken op één kavel wilt combineren.

 • Bestemmingsplannen

  In een bestemmingsplan staat wat er met de ruimte in een bepaald gebied mag gebeuren. Een gebied kan bijvoorbeeld bestemd zijn om te wonen, te werken of te sporten. In een bestemmingsplan staat ook aangegeven waar, hoe veel en hoe groot er gebouwd mag worden en waar wegen en groengebieden mogen worden aangelegd.

 • Bouwen en vergunningen

  Wilt u gaan (ver)bouwen? Dan heeft u daarvoor meestal een vergunning nodig. Op deze pagina vindt u meer informatie hierover.

 • Starterslening

  Wilt u voor het eerst een huis kopen maar kunt u daarvoor niet genoeg lenen bij uw bank? Dan kunt u een starterslening aanvragen bij de gemeente. De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat u maximaal kunt lenen bij een bank. De starterslening is een aanvulling op een hypotheek bij een bank. Op die manier kunt u als starter toch een huis kopen.

 • Verhuren leegstaande woning

  Heeft u uw te koop staande woonruimte leeg staan en wilt u deze tijdelijk verhuren zonder dat de huurder aanspraak kan maken op alle huurbeschermingsbepalingen? Dat kan. Dan moet u daarvoor een vergunning bij de gemeente aanvragen.

 • Verhuizen

 • Duurzaam wonen

  Een duurzame leefomgeving. Dat willen we toch allemaal? Lees hoe u uw woning energieneutraal kunt maken, welke lokale initiatieven er zijn, welke plannen we hebben en hoe u hiervan op de hoogte kunt blijven.

 • Aanbod sociale huur in Steenwijkerland

  21 april 2021

  Bent u op zoek naar een sociale huurwoning in Steenwijkerland? Bij de volgende woningcorporaties kunt u hiervoor terecht.