Woningbouwlocaties

Op deze pagina ziet u welke (woning)bouwprojecten er nu zijn in Steenwijkerland.

Er gebeurt veel op het gebied van woningbouw in onze gemeente. In vrijwel alle kernen staan plannen in de steigers, in de startblokken óf is er al werk in uitvoering. Alle plannen zijn in 1 overzicht (pdf, 564 KB) gezet. Dat overzicht wordt 2 keer per jaar helemaal ververst. Daarmee houden we het actueel.

Op de pagina Woningbouwkavels te koop vindt u een actueel overzicht van beschikbare woningbouwkavels.

Steenwijk

Van oorsprong is Steenwijk een oude vestingstad. De grachten en stadswallen stammen uit de tijd van de tachtigjarige oorlog. Nu heeft Steenwijk een uitgebreid winkelaanbod, volop uitgaansmogelijkheden, theater en bioscoop, goede sportfaciliteiten en volop keus in zorg en onderwijs. Door de ligging aan de A32 en het intercitystation is Steenwijk uitstekend bereikbaar. Voordeel van Steenwijk is dat overal gratis geparkeerd kan worden met de blauwe parkeerschijf.

Kornputkwartier

Het Van den Kornputkwartier telt zo’n 400 huizen. Van vrijstaande woningen tot appartementen. Er zijn mogelijkheden voor projectbouw en om zelf te bouwen. 

Zuidoost

De nieuwbouwlocatie Zuidoost ligt langs de Meppelerweg, tussen de wijken de Gagels en het Kornputkwartier. Het plan bestaat uit een groene omgeving met verschillende woonbuurten. Dit project biedt woningen voor gezinnen, starters en senioren in verschillende prijscategorieën:

  • Sociale huurwoningen (Woonconcept)
  • Middeldure koop- en huurwoningen in de vorm van rijtjeswoningen
  • Vrije sector koopwoningen in de vorm van twee-onder-een-kapwoningen

Op dit moment zijn de kavels nog niet beschikbaar voor verkoop. We verwachten dat de verkoop van de kavels in het vierde kwartaal van 2025 wordt opgestart. Ook de plannen van de sociale huurwoningen zal meer vorm krijgen in 2025.

Meer informatie

Op de pagina Steenwijk Zuidoost vindt u meer informatie over dit project.

Steenwijk West

Aan de Jan Steenstraat, Admiraal de Ruyterstraat en Vondelstraat bouwt Woonconcept in totaal 78 nieuwe sociale huurhuizen. Dit worden 52 eengezinswoningen, 18 kleine en 8 levensloopbestendige appartementen. Zo ontstaan er woningen voor zowel de oudere als jongere bewoners.

Landgoed De Woldberg (Eeserwold)

Aan de noordkant van Steenwijk is een geheel nieuwe wijk in ontwikkeling: Landgoed De Woldberg. Een mooie combinatie van wonen, werken én recreëren. Deze wijk staat voor ‘duurzaamheid en kwaliteit’, wat zicht uit in brede lanen en hagen. Maar ook in water en in ruime kavels, waar plaats is voor een grote variëteit aan woningen. Van statige landhuizen tot moderne villa’s op kavels van minimaal 2.000 m2.

Meer informatie

Op de website Landgoed de Woldberg - Buitengewoon wonen! vindt u meer informatie over dit project.


Tuk

Hoewel Tuk een klein dorpje is, heeft het in vergelijking met andere dorpen toch veel voorzieningen. Zoals een slager, café, kapsalon, school en sportgelegenheden. Het dorp ligt tegen Steenwijk aan en is via de snelweg en busverbinding goed te bereiken.

Bergstein

Op het braakliggende terrein aan De Erfgenamen, met de projectnaam Bergstein, wil Woonconcept 11 sociale huurwoningen bouwen . Dit worden eengezinswoningen vergelijkbaar met de woningen verderop in de wijk.

Bergwold

Sinds februari 2024 is de gemeente eigenaar van het voormalige tuincentrum in Tuk. Deze kans deed zich voor en die hebben we aangegrepen. We hebben een groot deel van de locatie aangekocht om er woningen te kunnen bouwen. De vraag naar woningen blijft groot en daar willen we actief mee bezig zijn, samen met de bewoners en omwonenden.

Meer informatie

Op de pagina Ontwikkeling woningbouwplan Bergwold vindt u meer informatie over dit project.


Blokzijl

Blokzijl is een voormalig Zuiderzeestadje. Het ligt in het hart van Nationaal Park Weerribben Wieden en heeft een rijke handelsgeschiedenis. De vele monumenten, deftige koopmanshuizen en fraaie gevels verraden een rijk verleden. Ook nu nog is Blokzijl, mede door de ligging aan het water, een echte trekpleister.

Noordermaten 4 fase a

Aan de zuidkant van Blokzijl wordt gebouwd aan de wijk Noordermaten In de komende jaren komen er 80 woningen bij in Blokzijl. We starten met fase A, waar 35 woningen komen. Dit zijn 3 vrijstaande huizen, 10 twee-onder-een-kapwoningen, 2 blokken van 3 seniorenwoningen in een rij en 16 rijwoningen voor starters. De verkoop van de kavels waar de vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen komen start in mei 2024.

Meer informatie over het plan

Informatiebrochure Blokzijl 2024 (pdf, 549 KB)
Bijlage 1 - Kavelindeling (pdf, 136 KB)
Bijlage 2 - Beeldkwaliteitsplan (pdf, 4,3 MB)
Bijlage 3 - Bestemmingsplan kaart (pdf, 331 KB)
Bijlage 4 - Bestemmingsplan regels (pdf, 187 KB)
Bijlage 5 - Concept inrichting openbare ruimte (pdf, 369 KB)

Nieuwe buurten

Aan de Willem de Zwijgerstraat en de Wilhelminastraat komen 13 nieuwe woningen, waarvan 9 sociale huurwoningen en 4 starters koopwoningen. Na de zomer 2024 start Wetland Wonen met de bouw.

Meer informatie

Op de website van Wetland Wonen vindt u meer informatie over dit project.


Vollenhove

De kleine stad Vollenhove, in het zuidwesten van Steenwijkerland, is na Steenwijk de grootste plaats van onze gemeente. Langs Vollenhove ligt het Vollenhoverkanaal dat uitmondt in het Zwarte Meer. Het stadje is bekend in de wijde omgeving door het grote corso dat elk jaar op de laatste zaterdag van augustus gehouden wordt. Het dorp beschikt over basisscholen, sportvoorzieningen en winkels.

Canneveltstraat en Van Middachtenstraat

Aan de Canneveltstraat en Van Middachtenstraat kom in totaal 9 sociale huurwoningen in twee woonblokken te staan. Deze huizen worden door Wetland Wonen gebouwd. De start bouw is nog niet bekend. 

Meer informatie

Op de website van Wetland Wonen vindt u meer informatie over dit project.


Oldemarkt

Oldemarkt ligt vlakbij het Nationaal Park Weerribben-Wieden. En dat betekent fietsen, wandelen en varen direct vanuit huis. Met alle voorzieningen binnen handbereik is Oldemarkt een aantrekkelijke woonomgeving.

Voormalig gemeentehuis

Op de locatie van het voormalig gemeentehuis gaat Wetland Wonen 14 sociale rijwoningen bouwen voor de sociale verhuur. Deze woningen komen in een hofje te staan en worden in het begin van 2025 gebouwd. 

Meer informatie

Op de website van Wetland Wonen vindt u meer informatie over dit project.


Ossenzijl

Woningbouw in het hart van Ossenzijl

  • Ossenzijl ligt praktisch in het hart van De Weerribben, dat samen met natuurgebied De Wieden, een Nationaal Park vormt. Ruimte om te leven; in Ossenzijl is dat heel gewoon. In het hart van Ossenzijl zijn er gemeentelijke kavels voor de bouw van een vrijstaand huis. Op dit moment is de kavel niet beschikbaar.

Scheerwolde

Het dorpje Scheerwolde ligt in het hart van onze gemeente, tussen de natuurgebieden De Weerribben en De Wieden in. In het dorp is een basisschool aanwezig.

Scheerwolderweg

Op de mooie locatie aan de Scheerwolderweg hebben we, in een klein nieuwbouwproject, ruime kavels te koop. Er is hier plek voor 5 woningen. Dit zijn twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande huizen. 

Schoolstraat

Aan de Schoolstraat hebben wij 4 kavels voor rijwoningen. De kavels zijn door middel van collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) uitgegeven.


Sint Jansklooster 

Het sfeervolle Sint Jansklooster ligt in de groene omgeving van natuurgebied De Wieden. Wie de watertoren beklimt, ziet van bovenaf hoe wijds de omgeving is. Waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn: het jaarlijkse bloemencorso trekt bezoekers uit alle windstreken.

Molenstraat en omgeving

Wetland Wonen gaat 12 sociale huurwoningen bouwen. Daarnaast komen er ook 8 starters koopwoningen. Na de zomer 2024 wil de woningstichting starten met het bouwen van de huurwoningen. De 8 koopwoning staan in de verkoop. Zodra deze verkocht zijn, start ook deze bouw.

Meer informatie

Op de website van Wetland Wonen vindt u meer informatie over dit project.


Woonagenda

Informatie over het actuele beeld van de woningmarkt en de uitvoering van de woningbouw vindt u op de pagina 'Woonbeleid'.