Herinrichting Marktplein

Sfeerimpressie Marktplein in Oldemarkt

Nieuws

Marktplein Oldemarkt heeft een flinke kwaliteitsimpuls gekregen. Op zaterdag 27 mei 2023 heeft wethouder Melvin Smit het vernieuwde plein officieel geopend.

Een aantrekkelijke én groene ontmoetingsplek midden in het dorp. Dat is het resultaat van de fikse opknapbeurt van het Marktplein in Oldemarkt. Het stenen plein is omgetoverd tot een parkachtig verblijfsgebied voor bewoners en bezoekers. Daarnaast biedt het plein plaats aan evenementen, markten en dorpsactiviteiten.

Dit is écht de verdienste van het dorp zelf. Zij kwamen met het idee en hebben het uitgewerkt. Hier is iets moois ontstaan waar iedereen trots op kan zijn. Hierin heeft méér groen een prominente plek gekregen. ‘Niet alleen mooi om te zien, het zorgt ook voor minder wateroverlast bij regenbuien en verkoeling op hete zomerdagen’, aldus wethouder Melvin Smit. Daarnaast is onder meer de vloer van de muziekkoepel vernieuwd en zijn er nieuwe zitbanken gekomen in het groen. Er komt nog een watertappunt en de verlichting rondom de Hervormde Kerk wordt nog vernieuwd. 

Waarom

Het Marktplein moest dynamischer worden, met meer activiteiten. En het moest een ontmoetingsplek zijn voor jong en oud. Onder andere die wensen kwamen uit het leefbaarheidsonderzoek dat in 2020 in Oldemarkt is gehouden. ‘Het moet een Marktplein worden door iedereen en voor iedereen’, aldus Jurgen Raafs van Plaatselijk Belang Oldemarkt. Om aan alle wensen te voldoen, is een ontwerp gemaakt. De herinrichting van het Marktplein is onder meer mogelijk gemaakt door een eigen bijdrage van Plaatselijk Belang Oldemarkt, subsidie uit de gemeentelijke regeling ‘Inwonersinitiatieven zijn goud waard’ en een LEADER-bijdrage (een Europees subsidieprogramma voor projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland).

Wanneer

De werkzaamheden zijn uitgevoerd in de periode van maart - mei 2023.