Wethouder Scheringa opent Voedselbosje bij Kindcentrum Het Kompas

Leerlingen van Kindcentrum Het Kompas plantten op maandag 25 maart een Voedselbosje op hun schoolplein. Dat deden ze samen met Nationaal Park Weerribben-Wieden, IVN Natuureducatie en de gemeente. Wethouder Marcel Scheringa heeft het Voedselbosje officieel geopend. Hij is blij met het initiatief in Steenwijkerland en onderschrijft het belang van vergroening in de speelomgeving van kinderen: "Wij vinden het als gemeente belangrijk dat kinderen weten waar hun voedsel vandaan komt en vinden het ook belangrijk dat er biodiversiteit is."

Onthulling Voedselbosje
Foto: Wilbert Bijzitter

Lekker en leerzaam bosje

Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten (bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers) groeien waar je van kunt eten. Tijdens de Plantdag gingen de kinderen de jonge planten in de grond zetten. Van appel- en amandelboom tot lekkere bladgewassen als rabarber en brave hendrik. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit. Zij leren dat het bosje goed is voor de natuur, voor het klimaat én voor jezelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. “Het was leuk om regenwormenonderzoek te doen”, vertelde Vera de Lange (10), "mijn regenworm heet Olivia, ik ga haar zo loslaten in ons Voedselbosje."  De dag werd compleet gemaakt door samen met de kinderen appeltjes te roosteren. IVN verzorgt gastlessen en levert educatiemateriaal, waarmee de school zelf aan de slag gaat. Het Nationaal Park speelt een belangrijke rol in het vergroenen van de leefomgeving en verkleinen van de afstand tot de natuur. Daarvan zijn de voedselbosjes op scholen een goed voorbeeld. Het project Voedselbosjes in Steenwijk is een samenwerking van IVN met de gemeente Steenwijkerland, Wavin en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het Voedselbosje in Steenwijk is mede mogelijk gemaakt door de financiering gemeente Steenwijkerland en Wavin, die op deze manier bijdragen aan de biodiversiteit en een groenere leefomgeving voor kinderen.

Landelijke Boomfeestdag

De actie van voedselbosjes staat niet op zichzelf. Op meer plaatsen worden kinderen betrokken bij vergroening. Op woensdag 20 maart plantte klimaatburgermeester Aimee Heerschop samen met de kinderen van de Wegwijzer in Steenwijk de eerste boom op hun schoolplein. "Wat goed om te merken dat de kinderen zo enthousiast zijn." 
Eveneens hebben 25 kinderen van CBS Mastenbroek samen met de boswachter van Staatsbosbeheer 125 bomen geplant in Kalenberg. Op hetzelfde moment zetten de kinderen van de Eben Haezerschool uit Kadoelen samen met de boswachters van Natuurmonumenten 100 eikenboompjes in de grond. In totaal hebben ruim 250 kinderen meegedaan en zij hebben geleerd over bomen, klimaat en biodiversiteit. De kinderen kregen namelijk op deze dag een korte les over het belang van bomen in de natuur én in de stad.  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in het groen meer bewegen, minder stress ervaren, gezondere lucht inademen, zich beter kunnen concentreren op school en meer sociale contacten hebben.  

Wormen bestuderen wethouder Scheeringa
Foto: Wilbert Bijzitter