Winnaars stadscheque € 2.500,- bekend!

Uit de 31 ideeën die zijn aangedragen om het centrum van Steenwijk mooier, leuker en aantrekkelijker te maken heeft een onafhankelijke jury 7 winnende projecten geselecteerd. De initiatiefnemers ontvangen elk een cheque van € 2.500,- om het idee daadwerkelijk te realiseren. Op deze pagina leest u meer over de 7 projecten.

U kon tot 1 februari 2022 stemmen op uw favoriet. Het project voor meer beleving en promotie van de Steenwijker Toren kreeg de meeste stemmen. Zij verdienden hiermee een tweede cheque van € 2.500,- voor de realisatie. En gebruiken een deel van het geld om ook de slechtvalken te kunnen volgen met webcams. 

De geselecteerde projecten

Hieronder vindt u de 7 winnende projecten van het eerste Steenwijks Stadscafé. Klik op het project of het pijltje voor verdere toelichting van de ideeën.

1.    Webcam in de Clemenskerk om de slechtvalken te volgen 

Naam: N.I. de Jong 

Sinds een jaar of 4 nestelt er een koppel slechtvalken op de toren van de Grote of Sint-Clemenskerk (Steenwiekertoorn). Binnenkort krijgt het stel een nestkast om zich nog meer thuis te voelen in de stad. Het idee is om webcams te plaatsen zodat iedereen de slechtvalken kan volgen en ook een mooi overzicht heeft op het centrum. Op deze manier worden bewoners en andere belangstellenden betrokken bij deze mooie natuurontwikkeling in het centrum van Steenwijk.  

Slechtvalk

2.    Fietsen plaatsen om energiebewustzijn te creëren

Naam: S. Nourizadeh (ELEQ) 

Hoeveel energie is er nodig om een mobiele telefoon op te laden of om de stad te verlichten? Door het plaatsen van 5 fietsen in de binnenstad die stroom gaan opwekken kan iedereen dit zelf ervaren. De fietsen worden verbonden met een lantaarnpaal of met de lader voor een mobiele telefoon. Door middel van een speelelement wordt energiebewustzijn gecreëerd. De jury stelt voor om dit idee in samenwerking met Stichting Duurzaam Steenwijkerland en het Duurzaam Infopunt in het centrum te realiseren. 

Licht

3.    Lege etalages voorzien van maquettes Corso Vollenhove

Naam: Vollenhoofse Vereniging voor Volksvermaken

Het corso in Vollenhove is een begrip in de omgeving. De wagenbouwers bouwen ieder jaar de geweldige creaties aan de hand van de mooiste maquettes. Het idee is om deze maquettes een plek te geven in de leegstaande panden in het centrum. Hiermee krijgt de winkelstraat een aantrekkelijker aanblik en wordt het corso tegelijkertijd gepromoot. Zowel inwoners als bezoekers aan de Vestingstad kunnen genieten van al dit moois dat sinds kort is uitgeroepen tot UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. 

Corso

4.    Street-Art op het plein bij Oosterpoort

Naam: Stichting Steenwijk Vestingstad

Op het plein bij de Oosterpoort wordt een 3D street-art tekening (foto is een voorbeeld) op de grond gemaakt door een Street-Art artiest. Dit om deze hoek nog meer te betrekken bij de binnenstad. Het artwork wordt deze zomer een eyecatcher voor bezoekers en inwoners van de stad. Het kunstwerk beeld het verhaal van Steenwijk (stenen) en/of het Steenwijks Ontzet uit. Een ludiek en betoverend kunstwerk waarbij illusie een grote rol speelt en de ‘mens’ onderdeel van het geheel wordt.

Streetart

5.    Straatnaamborden uitbreiden met verklarende tekst en QR-code

Naam: Stadsmuseum Steenwijk – De heer B. Kuper

Waar dankt de Gasthuisstraat haar naam aan? Waarom heet de Kalverstraat eigenlijk Kalverstraat? En hoe zit dat met de Waagstraat? Steenwijk heeft een rijke historie. Veel inwoners kennen deze nog niet en ook voor bezoekers zijn dit interessante weetjes. Het idee is om de 24 straten binnen de stadswallen van de Vestingstad te voorzien van een straatnaambord met daaronder een verklarende tekst en een QR-code voor nog meer uitleg. Op deze manier zijn de ‘verhalen’ van Steenwijk nog toegankelijker voor iedereen. 

Straatnaamborden

6.    De Steenwijker Toren – Meer beleving en promotie

Naam: Vrienden van de Steenwijker Toren – De heer J. Hoogma

Steenwijkers zijn trots op ‘hun’ toren! Door het oprichten van de Vrienden van de Steenwijker Toren wordt de band met de toren vergroot. Met ruimere en flexibele openingstijden, betere communicatie, het bieden van meer faciliteiten en organiseren van activiteiten wordt de toren toegankelijker voor publiek. Denk daarbij aan het zichtbaar maken van de klokken, herstel van het oude uurwerk, verbeteren van de verlichting, audiovisuele presentatie in het portaal, vertonen van historische filmbeelden, nieuw ontwerp torenklim-diploma en een eigen website. 

Steenwijker Toren

7.    Meer groen in de stad

Naam: Helma en Nick uit Oldemarkt

Beide initiatiefnemers zijn werkzaam in de civiele techniek en willen ondersteuning bieden bij het groener maken van het centrum van Steenwijk. Ze gaan ondernemers en inwoners stimuleren om geveltuinen aan te leggen. Deze geveltuintjes zorgen voor extra sfeer en beleving. Het ziet er mooi uit. Daarnaast draagt het een steentje bij aan een beter klimaat en meer biodiversiteit. Het zorgt voor meer leefruimte, beschutting en voedsel voor bijen, vogels en vlinders. En doordat de planten vocht verdampen, komt er verkoeling in de stad. 

Geveltuinen

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Bauke de Heer van de gemeente Steenwijkerland. Dat kan via e-mailadres: bauke.de.heer@steenwijkerland.nl
 

Logo Steenwijkerlandlogo provincie Overijssel