Horeca college

Al ver voordat het Actieplan Werk(t) van start ging, speelden een aantal horecaondernemers in de regio met het idee om in Weerribben-Wieden, waar tal van verschillende horecabedrijven zijn gevestigd, een opleiding te starten. In ons mooie gebied moest zoiets mogelijk zijn. Dit werd bevestigd toen een groep horecaondernemers en andere betrokkenen een kijkje ging nemen bij een soortgelijk concept op Texel. Het gaf de horecaondernemers die al met het concept waren gestart een impuls om verder te gaan met de ontwikkeling van de Horeca college Weerribben-Wieden.

Het concept in een notendop: studenten uit Steenwijkerland (maar ook uit overige delen van het land) kunnen betaald leren in Weerribben-Wieden en van hun inkomen (conform horeca CAO) kunnen ze tegen een betaalbaar tarief zelfstandige woonruimte huren op de speciaal hiervoor ontwikkelde horecacampus. De MBO niveau 2 opleiding tot kok en gastheer/vrouw duurt één in plaats van twee jaar. Naast de algemene (horeca)vakken krijgen studenten regiospecifieke verdiepingslessen aangeboden waardoor zij niet alleen worden opgeleid tot een goede gastheer/vrouw of kok. Oók zijn ze door deze kennis van grote waarde voor de regionale horeca.

Aan de slag

In 2021 hebben we gezamenlijk met de initiatief-nemende horecabedrijven ons sterk ervoor ingezet om een doorstart te maken met dit project.

 - We gaan voor een totaalconcept. Specifiek hebben we het over een aantrekkelijk onderwijsaanbod (2 jaar BBL in 1 jaar te halen), les op locatie, gebiedsgebonden verdiepingslessen, huisvesting en vervoersmogelijkheden in het prachtige Weerribben-Wieden. - 

De afgelopen maanden hebben we ons samen met de ondernemers ervoor ingezet om al deze aspecten van het Horeca College te realiseren. We hebben moeten constateren dat er op dit moment nog teveel risico’s en onzekere factoren zijn om in september 2022 met een totaalconcept te kunnen starten. Dit betekent dat we weliswaar niet kunnen starten op 1 september, maar we zetten ons actief in om wanneer mogelijk met een groep leerlingen te starten met een totaalaanbod dat aantrekkelijk is voor de leerlingen en de bedrijven. 
 

Meer weten?Nickie de Vries

Meer weten? Neem contact op met de projectregisseur Nickie de Vries, telefoonnummer 06 – 11 22 52 59.