Regels voor dorpshuizen, sportverenigingen en kerkgebouwen

Er zijn specifieke regels voor bijvoorbeeld dorpshuizen, sportverenigingen en kerkgebouwen. Dit worden paracommerciële instellingen genoemd.

Regels:

  • Het verstrekken van alcohol is alleen toegestaan tijdens de activiteit en 1,5 uur na afloop van de activiteit. Een activiteit is bijvoorbeeld een voorstelling van de plaatselijke toneelvereniging in het dorpshuis. Tijdens de voorstelling en 1,5 uur na afloop van de voorstelling mogen alcoholhoudende dranken geschonken worden.

  • Het is alleen toegestaan om zwak-alcoholhoudende drank te verstrekken, zoals bier en wijn (met een alcoholpercentage minder dan 15%)

  • Het is niet toegestaan alcoholhoudende drank te verstrekken tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard, bijvoorbeeld verjaardagen en bruiloften.

Leidinggevenden en barvrijwilligers

Op de Alcoholwetvergunning (voorheen drank- en horecavergunning) van para-commerciële instellingen moeten tenminste 2 leidinggevenden staan die beschikken over een verklaring Sociale Hygiëne. Naast deze 2 leidinggevenden kunnen deze organisaties werken met zogenaamde barvrijwilligers. Het bestuur moet in het bestuursreglement vast leggen op welke wijze barvrijwilligers een instructie verantwoord alcoholgebruik krijgen. Alle barvrijwilligers moeten bijgehouden worden op een registratielijst die aanwezig moet zijn in het dorpshuis, in het gebouw van de sportvereniging of in het kerkgebouw.