Opvang Oekraïense vluchtelingen in Mooi Oldemarkt

Vanaf 1 april gaat de gemeente Steenwijkerland Oekraïense vluchtelingen opvangen in Mooi Oldemarkt. Wethouder Melvin Smit: ‘De nood is echt hoog en daarom is aan gemeenten de oproep gedaan om te kijken naar nieuwe opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne. Ook in Steenwijkerland zijn we op zoek gegaan naar geschikte locaties. Die zoektocht leverde Mooi Oldemarkt op. Het is een groepsaccommodatie die ruimte biedt én beschikbaar is. We willen er maximaal 95 vluchtelingen opvangen. Dat is overzichtelijk en goed te organiseren.’ De gemeente Steenwijkerland biedt op dit moment ook in het Fletcher Hotel-Restaurant en de voormalige Emmaschool in Steenwijk en in Huis ten Wolde in De Bult onderdak aan Oekraïense vluchtelingen.

Door het oorlogsgeweld in hun land zijn veel Oekraïners op de vlucht geslagen. Ook ons land vangt Oekraïense vluchtelingen op. Daarvoor is aan alle gemeenten gevraagd op zoek te gaan naar tijdelijke opvanglocaties. In Steenwijkerland worden op dit moment in de gemeentelijke opvanglocaties in Steenwijk en De Bult zo’n 200 Oekraïense vluchtelingen – mannen, vrouwen en kinderen – opgevangen. Vanaf 1 april wordt – met de opvang in Oldemarkt – dat aantal uitgebreid met 95. Wethouder Melvin Smit: ‘We weten inmiddels uit de opgedane ervaringen hoe we het op een goede manier kunnen organiseren. Zo komt er ook voor Mooi Oldemarkt een gemeentelijke locatiemanager die aanspreekpunt is voor de Oekraïners. Verder is er ondersteuning vanuit Sociaal Werk De Kop. Kinderen gaan zoveel mogelijk naar school en we merken dat veel volwassenen hier aan het werk willen en ook gaan. Dat zorgt voor een dagritme en voorkomt verveling. Mocht de buurt een activiteit willen organiseren, dan kan dat natuurlijk ook altijd.’   

Omwonenden van Mooi Oldemarkt krijgen een brief met informatie en een uitnodiging voor een inloopavond waar ze terecht kunnen met vragen. Op de pagina Hulp aan Oekraïne is algemene informatie te vinden over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Steenwijkerland.