Oude Emmaschool in beeld als mogelijke opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen

De gemeente Steenwijkerland wil kijken of de oude Emmaschool in Steenwijk geschikt is als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen.

Wethouder Marcel Scheringa: ‘Het pand wordt niet meer als school gebruikt. We willen kijken wat er nodig is om het geschikt te maken als tijdelijke opvanglocatie en wat dat kost. Kunnen we zorgen voor voldoende gescheiden ruimtes, voor een keuken en sanitaire voorzieningen? Dat gaan we nu verder uitzoeken.’ Eerder werd al bekend dat het Fletcher Hotel-Restaurant Steenwijk aan vluchtelingen onderdak biedt. Ook is vanaf eind april Huis ten Wolde in De Bult beschikbaar als opvanglocatie.  

Door het oorlogsgeweld in hun land zijn veel Oekraïners op de vlucht geslagen. Ze hebben huis en haard achter moeten laten op zoek naar een veilige omgeving. Ook ons land vangt Oekraïense vluchtelingen op. Daarvoor is aan alle gemeenten gevraagd op zoek te gaan naar tijdelijke opvanglocaties. Vanaf 28 maart worden zo’n 75 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Fletcher Hotel-Restaurant Steenwijk. En vanaf eind april is er voor zo’n 80 Oekraïense vluchtelingen plaats in Huis ten Wolde in De Bult. Wethouder Marcel Scheringa: ‘Maar daarmee zijn we er waarschijnlijk nog niet. In onze regio ligt op dit moment de vraag voor 2.000 opvangplekken. Voor ons als Steenwijkerland betekent dit dat we voor zo’n 200 Oekraïense vluchtelingen een opvanglocatie moeten vinden. Daarom kijken we nu ook of we leegstaande panden tijdelijk daarvoor kunnen inrichten. Vandaar dat de oude Emmaschool in beeld is. We moeten dat nog goed bekijken, maar op die locatie zou misschien plek kunnen zijn voor 7 gezinnen. Voor de antikraak-bewoners die nu in de oude Emmaschool wonen, gaan we een andere plek zoeken. Zij komen niet op straat te staan als we de school inderdaad als opvanglocatie gaan inrichten. Dat hebben we hen ook verteld.’

Nog geen zekerheid 

Of er ook daadwerkelijk Oekraïense vluchtelingen in de oude Emmaschool opgevangen worden, is nog niet zeker. Wethouder Marcel Scheringa: ‘We gaan eerst kijken of we de school als opvanglocatie kunnen inrichten. Zijn de kosten daarvoor te hoog, dan valt de locatie af. Als blijkt dat het wel kan, dan gaan we ermee aan de slag. Dat kost nog de nodige tijd. Het is vervolgens aan de Veiligheidsregio IJsselland of ze van de locatie gebruik gaan maken. De Veiligheidsregio zorgt namelijk voor de verdeling van de Oekraïense vluchtelingen over de gemeenten. 

Omwonenden van de oude Emmaschool krijgen een informatiebrief. Daarin legt de gemeente uit dat uitgezocht wordt of de oude Emmaschool geschikt is als opvanglocatie. Zodra daarover meer bekend is, worden omwonenden daarover geïnformeerd.