Open Monumentendag 2024

Zaterdag 14 september is het de Open Monumentendag in Steenwijkerland. De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt ieder jaar in september georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Het evenement trekt jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen bezoekers.

Tijdens de Open Monumentendag worden duizenden monumenten in Nederland opengesteld voor het grote publiek, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Niet alleen openen de duizenden monumenten gratis hun deuren, er worden ook ontelbaar veel activiteiten georganiseerd: tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekvoorstellingen.

Het culturele evenement verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij, het Restauratiefonds, Energie voor Elkaar en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Open Monumentendag maakt deel uit van een groter geheel, de European Heritage Days (EHD). De European Heritage Days benoemen voor elk jaar het overkoepelende thema voor Open Monumentendag, waarbij het verzoek aan alle deelnemende landen is om dit thema te volgen. 

Thema Open Monumentendag 14 september 2024

'Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen' Onderweg! Dit jaar gebruiken we de slogan ‘Onderweg!’. Onderweg refereert naar het op reis zijn van A naar B, het letterlijk in beweging zijn en de transformatie van oud naar nieuw, verleden naar heden. Onderweg reist u via (historische) routes, ontmoet u mensen waar u verbinding mee maakt en bent u onderdeel van verschillende netwerken. Onderweg! refereert ook aan het Open Monumentendag weekend waarbij onze bezoekers op pad gaan van monument naar monument. Dit jaar gaat het óók om de reis tussen de bestemmingen en de manier waarop u de monumenten bezoekt.

Monumenten in Steenwijkerland

In Steenwijkerland organiseren we Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2024. Daarmee sluiten we aan bij de landelijke Open Monumentendagen. Het thema voor dit jaar is 'Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen'. Een mooi thema met veel mogelijkheden om uw monument, verhaal of activiteit onder de aandacht te brengen. Kijk op de website van Open Monumentendag voor meer informatie.

Laat ons weten of u meedoet

Wilt u uw monument op 14 september openstellen voor publiek? Vul het onderstaande online aanmeldformulier in vóór 20 juni. Zo weet u zeker dat u wordt vermeld op de website en in de nieuwe app van Open Monumentendag die in ontwikkeling is. 

Aanmelden Open Monumentendag

Bijzondere verhalen en samenwerkingen

Heeft u een mooi plan voor een activiteit die goed aansluit bij het thema of wilt u met meerdere monumenten in uw omgeving samenwerken? Kunt u daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op via openmonumentendag@steenwijkerland.nl.