Herinrichting van de Markt in Steenwijk vordert gestaag

De werkzaamheden om de Markt in Steenwijk een flinke oppepper te geven, vorderen gestaag. Zo worden de contouren van de fontein zichtbaar en is de Koningstraat voor het doorgaande verkeer weer toegankelijk.


De Markt krijgt een bijzonder waterelement. De contouren van de fontein worden zichtbaar.

Welke tekst krijgt de nieuwe gootlijn op de Markt in Steenwijk?

Wat is kenmerkend voor Steenwijk? En hoe vangen we dat in een tekst die we kunnen vastleggen op de Markt? Stichting Vestingstad, de bewonersvereniging van de binnenstad en de gemeente Steenwijkerland vragen inwoners om met aanvullingen te komen op de ideeën die er liggen voor een tekst in de nieuwe gootlijn op de Markt. Wethouder Bram Harmsma: ‘Het nieuwe afwateringssysteem dat we op de Markt aanleggen, geeft de mogelijkheid om er een tekst aan toe te voegen. En wat is dan mooier dan een tekst die door iedereen herkend wordt? Woorden, kreten, zinnen waarvan we zeggen: ja, dat is typisch Steenwijk. We hebben al een aantal ideeën liggen. Suggesties voor aanvulling zijn welkom.’

De werkzaamheden om de Markt in Steenwijk een flinke oppepper te geven, zijn in volle gang. Meer groen, nieuwe verlichting, een bijzonder waterelement in de vorm van een fontein zijn in het ontwerp onderdelen die de Markt straks een compleet nieuw gezicht geven. Ook de afwatering wordt aangepakt. De nieuwe gootlijn aan de voorzijde van het stadsmuseum kan voorzien worden van een tekst. Wethouder Bram Harmsma: ‘Het zijn details die je binnenstad aankleden en een stukje meerwaarde geven. Zonde om daar niets mee te doen. We hebben al een aantal mooie teksten liggen. Bijvoorbeeld over de Steenwijker toren. Daar kunnen we typerende zinnen of uitdrukkingen aan toevoegen die herkenbaar zijn voor Steenwijk. Iedereen die daar een idee over heeft kan mailen naar centrumsteenwijk@steenwijkerland.nl De tweede helft van oktober gaan we dan de knoop doorhakken.’

Meer informatie over de herinrichting van de Markt is te vinden op www.steenwijkerland.nl/binnenstad

Een bereikbare binnenstad

Ondanks de werkzaamheden, zijn de winkels, bedrijven en de horeca in de binnenstad gewoon open. Bent u met de auto, dan moet u er rekening mee houden dat de Markt een aantal keren is afgesloten voor het doorgaande verkeer. We proberen de binnenstad zo goed mogelijk bereikbaar te houden en de overlast tot een minimum te beperken.                                

Komt dat zien!

Hoe zag de Markt er vroeger uit? En, waarvoor werd het gebruikt? Wist u bijvoorbeeld dat er in de loop van de jaren heel wat koeien, paarden, schapen en ander vee werden verhandeld? Afgelopen week hebben de kinderen uit groep 7 en 8 van de Clemensschool in het museum uitleg gekregen over de geschiedenis van de Markt. Van 21 september 2018 t/m 30 maart 2019 kunt u daar ook terecht voor de expositie ‘De Markt in Steenwijk’. Aan de hand van onder andere foto’s, kaarten, voorwerpen, maquette en oude films krijgt u een goed beeld van vroeger tijden. Ook is er een animatie van hoe de Markt eruit komt te zien als alle werkzaamheden achter de rug zijn. Pronkstuk is de originele weegschaal uit 1642, die vele jaren in de Steenwijker Stadswaag werd gebruikt.
Het Stadsmuseum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. Meer informatie kunt u vinden op www.stadsmuseumsteenwijk.nl


De kinderen van groep 7/ 8 van de Clemensschool uit Steenwijk krijgen uitleg in het Stadsmuseum

Zaterdagmarkt in de Goeman Borgesiusstraat!

Door de werkzaamheden op de Markt is de weekmarkt tijdelijk naar een andere locatie verplaatst. Tot en met zaterdag 17 november vindt u de zaterdagmarkt in de Burgemeester Goeman Borgesiusstraat. Goed om te weten: op de vrijdagen voorafgaand aan de zaterdagmarkt, kunt u vanaf 24.00 uur niet in de Goeman Borgesiusstraat parkeren.

Speciale actie!

Van 8 september t/m 17 november kunt u meedoen aan een stempelactie. U maakt daarmee kans op een volle boodschappentas, die beschikbaar wordt gesteld door alle marktkooplieden. Wilt meedoen of er meer over weten? Op de zaterdagmarkt kunt u terecht voor informatie over de actie.

Actueel nieuws op de website  

Op onze website www.steenwijkerland.nl/centrumsteenwijk houden we u tijdens de werkzaamheden op de hoogte van het actuele nieuws. Ook vindt u daar meer informatie over de andere projecten waar we in de binnenstad van Steenwijk mee bezig zijn en gaan.